Robots maken vervangonderdelen voor oude Nissans

Bekijk 18 foto's
Door: BV 03-10-2019

Er zijn klassieke auto’s waar je probleemloos onderdelen voor vindt. Een aantal automerken maakt er een erezaak van om ook voor modellen die al decennia met pensioen zijn, onderdelen te kunnen leveren. Toegegeven, het zijn hoofdzakelijk Europese premium-constructeurs die zich ermee bezig houden en soms kosten die onderdelen zo veel als hun gewicht in goud. Maar je kàn ze tenminste krijgen.

Minder nadruk op klassiekers

De Japanse constructeurs zijn in het algemeen heel wat minder bezig met hun klassiekers. Maar ook daar worden stilaan meer stappen ondernomen. Nissan biedt bijvoorbeeld al enkele cruciale componenten weer aan voor oude - en inmiddels erg waardevolle - Skylines. Nu gaat het bedrijf nog een stap verder. Het ontwikkelde een methode waarmee het erg efficiënt zeldzame onderdelen kan produceren. Het systeem is flexibel en zorgt voor korte levertijden. Tenminste, dat zegt het bedrijf.

Gehamer

Het systeem van Nissan maakt gebruikt van twee gesynchroniseerde robots die een staalplaat geleidelijk vormen tot het benodigde onderdeel. De methode kan nauwkeuriger meer complexe vormen nabootsen dan vergelijkbare technieken, maar het vereiste wel een erg nauwkeurige sturing van de robots. Met name convexe en concave vormen worden veel nauwkeuriger nagebootst. Bovendien zijn de machines en de (diamantgecoate) gereedschappen voldoende verfijnd om te kunnen werken zonder vloeistofkoeling of smeermiddel, wat een verbeterde consistentie en oppervlaktekwaliteit oplevert. De methode is bij uitstek geschikt om panelen te produceren die oorspronkelijk in staal werden geperst.

Wanneer Nissan onderdelen wil beginnen aanbieden die op deze manier zijn gevormd, is nog onduidelijk.

Geef commentaar
comments by Disqus