Nederland: elektrische auto’s verkopen als hamburgers

Vergroot foto
Door: BV 25-12-2019

In Nederland is één nieuwe auto op twee deze maand elektrisch aangedreven. In 2019 zal het aantal elektrische auto’s er verdubbeld zijn, schat sectororganisatie BOVAG.

Aandeel elektrische auto’s op één jaar tijd verdubbeld

Dit jaar zullen er in Nederland naar schatting zo’n 50.000 elektrische auto’s bijkomen. Dat wil zeggen dat meer dan één op tien nieuw verkochte auto’s er dit jaar eentje is voor de stekker. Eens ze allemaal geleverd zijn, zullen er bij onze Noorderburen meer zuiver elektrische auto’s rondrijden dan er stekkerhybrides zijn. De totale verkoop voor 2019 wordt er geschat op 440.000 nieuwe auto’s.

Aanpassing bijtelling veroorzaakt stormloop

In december is het aandeel elektrische auto’s nog gevoelig hoger dan tijdens de eerste elf maanden van het jaar. Dat heeft er te maken met een aanpassing van de belastingregels. Op 1 januari stijgt de fiscale bijtelling op de eerste 45.000 euro van de catalogusprijs er immers van 4 naar 8 procent. Op het gedeelte erboven blijft de bijtelling 22 procent - het tarief dat ook van toepassing is op conventioneel aangedreven zakelijke auto’s.

Vooral Tesla profiteert

Het prijsverschil is er voldoende om een stormloop op elektrische auto’s te veroorzaken. Vooral Tesla lijkt daarvan te kunnen profiteren. Die vliegen de deur uit. De Tesla Model 3 prijkt er met regelmaat helemaal bovenaan de verkoopstabellen.

Geef commentaar
comments by Disqus