Ford patenteert dak dat al lang bestaat

Vergroot foto
Door: BV 29-12-2019

Bij het Amerikaanse patentbureau heeft Ford een vondst ingediend die al lang bestaat: een voorruit die tot in het dak doorloopt. Hier voorgesteld op een Ford Mustang.

Panoramische voorruit

Een voorruit die doorloopt tot in het dak, is lang niet zo uitzonderlijk. In Europa was het zelfs heel even een kleine hype, zo’n jaar of tien geleden. Je kon het aanstippen op onder meer de Opel Astra GTC of de Citroën Picasso. Het gaf een gevoel van vrijheid, maar het zorgde tegelijk voor een hoop gedoe. Het was immers lang niet eenvoudig om ervoor te zorgen dat bestuurders niet door zon verblind werden. Omslachtige constructies met rolgordijnen en zonnekleppen waren hun deel. En niet zelden begon dat al snel te rammelen. Uit recentere tijden kunnen we dan weer een Tesla Model X als voorbeeld aanhalen.

Meer stevigheid

Het patent, dat door Ford voor de gelegenheid werd geïntegreerd in de koets van een Mustang, gaat echter niét over de grotere voorruit. Het gaat om een oplossing met twee horizontale beugels van een onbekend materiaal. Die worden gebruikt om de stevigheid te vergroten. Vooral de horizontale balk boven de voorruit is een cruciale veiligheidscomponent. Auto’s met een ver doorgetrokken voorruit ontberen die vanzelfsprekend. Deze oplossing zou naar verluidt net zo stevig zijn als een conventionele constructie.

Dat Ford de oplossing patenteert, betekent nog niet dat het merk concrete plannen heeft. Automerken bekampen elkaar op allerlei vlakken. Patenten zijn niet alleen middelen om eigen productie veilig te stellen. Ze dienen ook om geld te verdienen bij andere automerken, of net om ze te dwarsbomen.

Geef commentaar
comments by Disqus