Red De Oldtimer: “tijd van alleen stil protest is voorbij”

Vergroot foto
Door: BV 01-06-2020

De vzw Red De Oldtimer kwam er oorspronkelijk om van politici een eenduidige uitzonderingsregel voor oldtimers in lage-emissiezones te eisen. Het uitwerken ervan werd in Vlaanderen bij de vorige regeringsvorming opgenomen in het regeerakkoord, maar een definitieve regeling is er nu, ruim een jaar later, nog altijd niet. En intussen zijn oldtimerliefhebbers in lage-emissiezones de dupe. De problematiek van de oldtimer ligt veel liefhebbers nauw aan het hart. Dat bleek ook wanneer een door Red De Oldtimer opgezette protestrit prompt de grootste oldtimermanifestatie van het land werd.

Meer doen dan alleen protestritten organiseren

Red De Oldtimer kijkt vooruit en wil de belangen van de oldtimerliefhebber in de toekomst breder behartigen. “Daarom kunnen mensen nu een lidkaart kopen en hun steun formaliseren”, zo zegt Jens Anno - één van de initiatiefnemers. “We willen meer kunnen doen dan alleen maar politieke druk uitoefenen. We willen de slagkracht om op allerlei vlakken te professionaliseren en desnoods juridische pistes te onderzoeken, maar daar is meer geld voor nodig. Een betalende lidkaart leek de goede oplossing. Zo kunnen we ook iets terugdoen voor de leden, want die krijgen allerlei voordelen.”

Voordelen voor leden van Red De Oldtimer

De vereniging sloot al enkele deals met partners waar je met een lidkaart wat korting kan scoren. Op je oldtimerverzekering bijvoorbeeld. De aankondiging gebeurde op de meer dan 7.000 leden tellende facebookpagina van de belangenvereniging en reeds het eerste uur melden zich talloze kandidaatleden. Het lidgeld bedraagt 5 euro voor het eerste half jaar en vervolgens 10 euro per jaar.

Iedereen welkom op protestacties

Een lidkaart wordt geen verplichting voor deelname aan bijvoorbeeld de protestritten tegen de manier waarop de overheid in ons land oldtimers bejegend. “Daar blijft alles gewoon zoals het is, met als doel zo veel mogelijk druk uit te oefenen om de onrechtvaardige behandeling van liefhebbers van oude auto’s met luchtkwaliteit als schaamlapje te stoppen”, zegt Jens Anno nog.

Meer hete hangijzers

De afgelopen weken ijverde Red De Oldtimer al voor een snellere toelating van recreatieve oldtimerritten (die eigenaardig genoeg nog steeds niet mogen, ofschoon ze individueel kunnen gebeuren). “Maar er zijn nog wel meer hete hangijzers”, zegt RDO.

Geef commentaar
comments by Disqus