Dat werd tijd: recreatief (oldtimer)autorijden mag weer vanaf 8 juni

Vergroot foto
Door: BV 03-06-2020

De houding van de overheid ten aanzien van niet essentiële autoritten was al een ganse tijd niet meer rationeel te verantwoorden. Wielertoeristen konden in drommen buitenkomen, paardrijden mocht, ministers toonden zich bereid om motorrijden als een sport te aanzien en installeerden daardoor de facto een gedoogbeleid. Maar wie met z’n auto gewoon een ritje wou maken riskeerde nog steeds tegen de lamp te lopen. De oldtimer gebruiken voor essentiële niet beroepsgebonden verplaatsingen (zoals naar de winkel gaan), mocht altijd al.

Onbegrijpelijk lang verbod op recreatief autorijden

Door recentere versoepelingen was het al aardig moeilijk geworden voor de politie om nog te controleren of een verplaatsing nu wel of niet gebeurde in het kader van een goedgekeurde uitzonderingsmaatregel. Maar je had, bijvoorbeeld, als oldtimereigenaar toch niet echt een excuus om de Vlaamse Ardennen te gaan verkennen. Nochtans was en is de auto één van de veiligste plaatsen om te zijn. Daarover was eensgezindheid tussen experts en overheid. Belangengroepering Red De Oldtimer lanceerde al op 28 april een oproep om individuele oldtimerritten (met uitsluitend leden van hetzelfde gezin aan boord) terug toe te laten. Talrijke uitzonderingsmaatregelen werden door de overheid toegekend, maar de autobestuurder bleef aan de beperkingen onderhevig die al bij het begin van de coronacrisis werden opgelegd: alleen essentiële verplaatsingen.

Oldtimerritten weer toegelaten vanaf 8 juni

Op de eerder vandaag afgelopen persconferentie over een nieuwe versoepeling van de maatregelen, werd dan toch besloten dat recreatieve oldtimerritten - vanzelfsprekend restricties om de verspreiding van het virus niet te bespoedigen - weer door kunnen gaan. Het mag weer vanaf 8 juni. Het besluit is definitief na publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Geef commentaar
comments by Disqus