Donkervoort D8 GTO-JD70 geeft het nakijken

Bekijk 28 foto's
Door: BV 17-06-2020

Het Nederlandse Donkervoort begon ooit met de bouw van op de Lotus 7-geïnspireerde tweezitters. Net als Caterham. Maar op het hoofdkwartier in Lelystad zijn ze net zo trouw aan een traditioneel sportwagenrecept als dat ze gefascineerd zijn door nieuwe technologieën. De Donkervoort evolueerde dan ook tot een heel eigen product, ook visueel.

Audi-krachtbron met 420pk

Oprichter Joop Donkervoort is inmiddels zeventig en omdat je daar niet al te bescheiden over moet doen, wordt dat gevierd met de JD70. Een extreme sportauto waarin een tot 420pk opgekittelde 2,5l vifjcilinder turbomotor van Audi-origine huist. Dat is echter maar het halve verhaal.

Pluimgewicht

Donkervoort maakt intensief gebruik van carbon om het gewicht van z’n creatie zo laag mogleijk te houden. Zelfs de scharnieren van de deurtjes zijn erin vervaardigd. Ga dat maar eens zoeken bij een volumemerk. Het resultaat is ook niet min. De D8 mag dan wel Spartaans zijn, 700kg blijft een schier onwaarschijnlijke prestatie.

De prestaties zijn maar het halve verhaal

Wat de JD70, waar ook niet meer dan 70 stuks van gebouwd zullen worden, kan neerzetten tart de verbeelding. Vanuit stilstand naar 100km/u accelereren kan in amper 2,7 seconden. Dat is net zo snel als de Porsche 911 Turbo S die daar 650pk en vierwielaandrijving voor nodig heeft. De JD70 gaat door tot 280km/u, maar dat vinden ze daar in het noorden van Nederland wellicht niet zo belangrijk.

Er ging vooral veel aandacht naar het bochtengedrag. Er zijn instelbare dempers voor elk wiel, het model rolt op extra kleverige Nankang AR1-rubber en is aerodynamisch flink geoptimaliseerd. Vooraan wordt tot 50kg downforce opgewekt, achteraan is dat 80kg. Het resultaat? Dat je zo snel de bocht om kan dat je maar beter geen valse tanden hebt. Tot 2G zijwaartse kracht kan de D8 JD70 aanvoor hij begint te schuiven.

Wat kost een Donkervoort?

De prijs is exotisch, vanaf 163.636 euro, maar in vergelijking met de prestaties is het een best verdedigbaar pakket. Sensatie is gegarandeerd want zo’n Donkervoort pampert je niet met overbodige luxe.

Geef commentaar
comments by Disqus