Opgeroepen voor autokeuring? Dan is het misschien al te laat…

Vergroot foto
Door: BV 11-07-2020

Tijdens de gedeeltelijke lockdown waren ook de keurstations in ons land gesloten. Voor auto’s waarvan de keuring verviel tussen 13 maart en 3 juni, geldt een verlenging van de geldigheid van het keuringsattest tot 4 november. Auto’s die vanaf 4 juni gekeurd moesten worden, moeten gewoon weer op tijd naar de autokeuring. Daar wordt echter nog steeds niet altijd de gebruikelijke dienstverlening gehandhaaft. In enkele regio’s klagen autobezitters dat de uitnodiging voor de autokeuring erg laat komt. Zo laat dat de auto tijdig laten keuren, praktisch niet meer haalbaar is.

Frequent klachten over laattijdig verstuurde uitnodiging voor de autokeuring

Klachten zijn er onder meer frequent uit Oost- en West-Vlaanderen, waar SBAT en KM de stations voor de verplichte keuring uitbaten. De uitnodiging tot keuring (vaak omschreven als de groene kaart) valt in deze regio’s vaak zo laat in de bus dat een keuring binnen de opgelegde termijn praktisch niet meer haalbaar is. Soms valt ze zelfs in de bus wanneer het huidige keuringsattest al vervallen is. In Limburg, Antwerpen en Vlaams Brabant - de Groep Autoveiligheid - lijken de uitnodigingen dan weer mooi op tijd aan te komen.

De Groep Autoveiligheid laat keuringen zonder afspraak toe, terwijl onder meer SBAT en KM de coronacrisis nog steeds aangrijpen om keuringen van personenwagens en lichte vrachtwagens uitsluitend op afspraak te laten plaatsvinden. Een afspraak boeken op een tijdstip dat voor de bezitter past, kan lang niet altijd op korte termijn. Daardoor kijkt de eigenaar al snel tegen een toeslag voor laattijdige keuring aan.

Wacht de uitnodiging vooral niet af!

De uitnodiging voor de keuring is een dienst van de autokeurder in je regio. Het is evenwel geen verplichting. De verantwoordelijk om de datum de gaten te houden, valt bij de eigenaar van het voertuig. Die moet ervoor zorgen dat z’n voertuig op tijd wordt aangeboden. De informatie op de website van Goca, de koepelorganisatie van autokeurders, is daarover echter verre van duidelijk. Integendeel - de sectorfederatie schrijft er in de sectie met vragen en antwoorden naar aanleiding van de coronacrisis letterlijk “wacht deze uitnodiging af”. Goca geeft elders ook een indicatie wanneer je een uitnodiging mag verwachten. Dat is “ongeveer een maand voor het vervallen van het keuringsattest”.

Meerkost voor laattijdige autokeuring

Komt de uitnodiging toch later, zoals in enkele regio’s wel eens voorvalt, dan heeft de bezitter geen enkel verhaalrecht. Een laattijdige keuring van het voertuig brengt steevast een meerprijs teweeg. Tijdens de eerste maand is dat 8,30 euro. Het loopt tenslotte op tot maximaal 29,70 euro. De keuring zelf verschilt niet van een reguliere periodieke keuring.


Geef commentaar
comments by Disqus