Jeep Wrangler stelt Europese toekomst veilig met stekkerhybride

Bekijk 52 foto's
Door: BV 07-09-2020

Jeep is druk in de weer met de introductie van plug-in hybrides. Na de kleine Renegade en Compass is het de beurt aan de Wrangler. Niet onbelangrijk, de Europese uitstootdoelstellingen zijn een ernstige bedreiging voor dit soort wagentypes. Elektrificatie is de enige vluchtweg.

Jeep Wrangler 4xE

In de Wrangler combineert Jeep een tweeliter benzinemotor met een 17kWh lithium-ion-accu onder de achterzetels die twee elektromotoren voedt. Het totale vermogen beloopt daardoor niet minder dan 380pk, terwijl ook nog eens 637Nm trekkracht voorradig is. Cijfers die de 3-liter V6 in dezelfde auto naar de kroon steken.

Jeep plug-in-hybride: 40km elektrische autonomie

Op elektriciteit alleen zal de Jeep volgens de eerste gegevens precies 40km ver geraken. Dat is helaas onvoldoende om in Europa als een volwaardige stekkerhybride (met alle fiscale voordelen van dien) aanzien te worden. Het is evenwel nog onduidelijk of dat cijfer de EU-homologatie reflecteert.

Hoe herken je de Jeep Wrangler 4xE

Ook bij Jeep kan men het niet laten: de stekkerhybride is getooid met blauwe accenten aan binnen- en buitenkant. Als je een hekel hebt aan die kleur en je wil toch stekkeren, dan heb je echt een probleem. Daarnaast biedt het model ook een specifiek instrumentarium, met twee analoge meters die enerzijds toerental (van de benzinemotor) en anderzijds belasting (van de accu) aangeven. Ertussen krijg je digitaal je snelheid te zien.

Zoals gebruikelijk is, kan je kiezen om de accu leeg te rijden, die net te sparen of als hybride te rijden. Handig als je later nog een zone in moet, waar auto-emissies bijvoorbeeld verboden zijn. Zoals verwacht maakt Jeep er tegelijk een punt van dat de terreincapaciteiten van het model intact blijven. Er zijn misschien zelfs enkele punten waarop verbetering merkbaar is. Zo zal de plug-in-hybride Wrangler uitpakken met een lager zwaartepunt dan z’n conventioneel aangedreven broertjes.

Wanneer wordt de Jeep Wrangler Plug-in-hybrid in Europa verwacht?

Als alles volgens plan verloopt, arriveert de Wrangler 4xE - want zo noemt Jeep z’n stekkerhybrides - begin volgend jaar in Europa.

Geef commentaar
comments by Disqus