Hoge prijs, weinig laadpunten hinderen doorbraak EV, zegt onderzoek

Vergroot foto
Door: BV 07-10-2020

Uit een onderzoek dat door Ipsos in opdracht van EVbox (een dochteronderneming van ENGIE) werd uitgevoerd in zes verschillende Europese landen, blijkt dat de meerderheid van de autogebruikers in de toekomst wel een elektrische auto wil overwegen, maar dat er ook nog hindernissen te overwinnen zijn.

44% van de Belgen is van mening dat een EV goed is voor het klimaat

Uit die EVBox Mobility Monitor, die vanaf nu jaarlijks zal worden uitgevoerd, en het antwoord van 3600 respondenten blijkt dat een groot deel van de Belgen een elektrische auto als een goede oplossing voor klimaatverandering ziet. Dat is zo voor 44% van de bevraagde personen. Bijna driekwart van de deelnemers die al elektrisch rijden vindt dat een persoonlijke zaak. Van de deelnemers die aangaven in de toekomst de aankoop van een elektrische auto te overwegen, ziet ruwweg tweederde dan weer een duidelijk verband tussen elektrisch vervoer en de strijd tegen klimaatverandering. Volgens het onderzoek overweegt 39% van de autokopers in de toekomst om te schakelen van benzine of diesel naar elektriciteit.

Daar waar Ipsos en EVBox peilden naar de hindernissen die de eventuele aankoop van een EV in de weg kunnen staan, bleek dat er twee grote hindernissen zijn. Enerzijds is er de prijs van de elektrische auto. EVBox heeft het over een “perceptie dat elektrische auto’s nog relatief duur zijn”. Anderzijds is er het gebrek aan laadmogelijkheden. Uit de bevraging blijkt ook dat 89% van de deelnemers die reeds elektrisch rijden, geen problemen ervaart met laden.

3 elektrische bestuurders op 4 zijn tevreden

Wie een elektrische auto koopt, is er doorgaans erg tevreden van. Van de huidige Belgische bestuurders die reeds elektrisch rijden, zou 76% weer voor een EV kiezen. Dat cijfer betekent echter ook dat ruwweg 1 op 4 z’n EV-avontuur bestempeld als niet voor herhaling vatbaar.

Tenslotte vindt het overgrote deel van de respondenten die een omschakeling naar een elektrische auto overwegen, dat de overheid daar zo veel mogelijk stimulansen (zoals aankoopsubsidies) voor zou moeten geven. 73% van de kandidaat-kopers is van mening dat de overheid hen een handje zou mogen helpen.

Geef commentaar
comments by Disqus