Toyota Mirai op waterstof is nieuwe Pausmobiel

Vergroot foto
Door: BV 12-10-2020

Paus Franciscus, het hoofd van de katholieke kerk, heeft een nieuwe auto. Hij heeft die niet gekocht. Dat is te werelds voor de man. Deze Toyota kreeg hij cadeau van de katholieke bisschoppenconferentie van Japan. Ongeveer een half procent van alle Japanners, zo’n 500.000 man, katholiek. Er zijn zo’n 900 parochies.

Waterstofauto voor Paus

De Toyota Mirai is grondig aangepast voor gebruik door de Paus. De waterstofauto meet 5,1 meter in de lengte en is 2,7m hoog. Zoals gebruikelijk is, zit of staat de Paus centraal achteraan. De auto heeft een speciaal dak (indien nodig) niet alleen voor beschutting tegen de elementen zorgt, maar ook voor de nodige verlichting zorgt.

Eigenlijk een oude Toyota Mirai

De Mirai in kwestie is er nog één van de uittredende generatie, met een uiterlijk dat eerder controversieel is (om niet te zeggen: veel mensen vinden ‘m lelijk). Toyota stelde inmiddels al een nieuwe Mirai voor (zie hier). Die is echter nog niet in productie. Dit exemplaar heeft een autonomie van zo’n 500km op een volle waterstoftank. Daarbij komt alleen waterdamp uit de uitlaat. Dat moet de interesse van de kerk in wereldwijde milieukwesties onderlijnen.

Het Vaticaan heeft inmiddels al een hele vloot Pausmobielen. Niet zelden krijgt de heilige man er één cadeau. Hij had ook al een Isuzu D-Max en een Hyundai Santa Fé en een Fiat 500L. De bekendste is wellicht de Mercedes G-Klasse. De kerk gebruikt die auto al meer dan veertig jaar. Die predikt evenwel niet hetzelfde trendy respect voor klimaat en milieu.

Geef commentaar
comments by Disqus