Italiaanse politie racet donororgaan 500km ver op 2 uur tijd

Vergroot foto
Door: BV 17-11-2020

Bij de Italiaanse politie staan enkele exemplaren van de Lamborghini Huracan in de garage. En dat terwijl de evolutie van de overheidsfinanciën er (net als bij ons) toch niet echt rooskleurig uitziet. Toegegeven, de politie krijgt ze cadeau van Lamborghini, maar ze rijden niet bepaald op water...

De arm der wet gebruikt onder meer het transport van donororganen als excuus. Vaak worden patiënten naar de donor gebracht, maar wanneer dat niet kan is van belang dat donororganen - in dit geval nieren - zo snel mogelijk op hun bestemming geraken.

Van Rome naar Padua in recordtijd

Vorige week deed de Italiaanse Polizia dat door de 490km van Rome naar Padua met een Huracan af te haspelen op 2 uur tijd. In de praktijk wil dat zeggen dat de Huracan lange tijd met de naald tegen of over de 300km/u moest rijden.

Was dat wel nodig?

Fier als de Italiaanse politie is, werd de prestatie op Twitter gegooid. De reacties bleken echter nogal uiteenlopend te zijn. Lang niet iedereen is blij met de astronomische snelheid waarmee het transport werd uitgevoerd. Zo wordt aangestipt dat het misschien beter was om de organen via de lucht te transporteren. Maar volgens de politie is niet elk orgaan daarvoor geschikt.

Op de website van de Nederlandse Transplantatiestiching NTS staat dan weer duidelijk te lezen dat nieren, de organen die hier vervoerd werden, de minst tijdkritische zijn van alle donororganen. Terwijl hart en longen na enkele uren alweer doorbloed moeten worden, kunnen nieren volgens NTS tot 24 uur buiten een lichaam blijven. Het lijkt er dan ook op dat de Italiaanse politie zichzelf een alibi voor een scheursessie bezorgde.

Geef commentaar
comments by Disqus