Tesla leverde op haar na 500.000 auto’s in 2020

Vergroot foto
Door: BV 04-01-2021

Afgelopen jaar wist Tesla heel precies 499.550 nieuwe auto’s aan klanten uit te leveren. Het haalt daarmee net niet de drempel van een half miljoen stuks die topman Elon Musk voor ogen. Het is weinig waarschijnlijk dat iemand wakker ligt van het tekort van 450 eenheden op de voorspellingen.

Vooral Tesla Model 3 en Y verkopen

Het elektrische automerk leverde tijdens het vierde kwartaal wereldwijd 180.570 auto’s uit. 161.650 daarvan waren van het type Model 3 of Model Y. Slechts iets meer dan 10% of 18.920 stuks waren van het type Model S en Model X. Eerder kwam al aan het licht dat de twee grote Tesla’s nauwelijks nog afnemers vinden.

Over gans het jaar 2020 bouwde Tesla 509.000 voertuigen. Er zijn met andere woorden iets meer auto’s in transit of voorraad dan een jaar geleden. Tesla noemt de levering van een half miljoen stuks ‘een belangrijke mijlpaal’. Het bedrijf voegt er ook aan toe dat de productie van de Model Y inmiddels is begonnen in de Gigafactory in Shanghai en de eerste auto’s er binnenkort aan klanten geleverd worden.

Musk lost belofte in

Tesla en Musk die een voorspelling inlossen is een welkome afwisseling voor het bedrijf. Tesla en topman Musk staan inmiddels bekend voor hun forse overdrijvingen of zelfs compleet onmogelijke beweringen. Zo beloofde de topman in april van 2019 nog dat Tesla ‘volgend jaar’ (uiterlijk in 2020) één miljoen zelfrijdende taxi’s op de baan zou hebben. 2020 kwam en ging… en er is geen spoor van al die zelfrijdende auto’s.

Wat wil Tesla voor 2021?

Dit jaar mikt Tesla onder meer op de toetreding tot de Indiase markt. Dat is de vierde grootste individuele automarkt ter wereld. Musk acht de tijd rijp want de overheid voorziet er een subsidiepot van enkele miljarden om de komende jaren meer Indiërs tot de aankoop van een EV te bewegen.

Geef commentaar
comments by Disqus