Audi zet 10.000 arbeiders op non actief wegens tekort aan microchips

Vergroot foto
Door: BV 21-01-2021

Er heerst een wereldwijd tekort aan halfgeleiders. Daardoor moeten steeds meer autofabrikanten hun productieschema vertragen of tijdelijk opschorten.

Steeds meer merken in de problemen

Het probleem beïnvloedt al de productie van verschillende modellen bij Ford, Toyota, Subaru, Nissan en Honda en nu wordt de lijst nog verder uitgebreid met Audi. Dat merk zal in z’n fabrieken in Ingolstadt en Neckarsulm tot eind januari meer dan 10.000 arbeiders thuis laten zitten.

Analisten en fabrikanten verwachten dat de productiebesognes nog tot ver in 2021 zullen aanhouden. Omwille van een dalende vraag naar nieuwe voertuigen, reduceerde de auto-industrie tijdens het eerste kwartaal van 2020 de bestellingen van nieuwe microchips. In dezelfde periode steeg de vraag naar chips en processoren omdat er - onder meer door een stijging van het aantal thuiswerkers - meer spelconsoles, computers en televisies werden verkocht. Nu de auto-industrie weer een hoger productieritme wil aanhouden, resulteert dat in een wereldwijd tekort. Onder meer autoleverancier Continental voorspelt ‘grote verstoringen’ in de productie van elektronische componenten. De computerindustrie kan de plotse vraag naar halfgeleiders niet bolwerken.

Een moderne auto zit bomvol computers

Nauwelijks enkele decennia geleden bevatte een auto weinig of geen computers. Tegenwoordig zitten ze echter vol elektronica. Sommige zijn nodig voor het aansturen van motor-, emissie- en veiligheidssystemen. Maar ook de randsystemen vergen steeds meer rekenkracht. Automerken pakken immers graag uit met elektronische snufjes en grote schermen, of ze nu nuttig zijn of niet. Zo zijn er tegenwoordig al auto’s waarvan de lichten aangaan met een animatie. Dat wordt allemaal door computers gestuurd.

Geef commentaar
comments by Disqus