Toyota gaat dan toch elektrisch met bZ4X

Bekijk 7 foto's
Door: BV 20-04-2021

Niet zo lang geleden hoorde je bij Toyota nog dat geheel elektrische auto’s onzinnig waren. Een degelijke hybride, dat was de meest rationele oplossing voor een lagere uitstoot. Maar omdat de politiek met name in Europa en China nu eenmaal elektrificatie voorop stelt, speelt Toyota straks wellicht een ander deuntje. Het merk gaat overstag en komt binnenkort met een eerste zuiver elektrisch model op de markt. Officieel is de bZ4X nog een concept car, maar de productieversie zal nauwelijks van deze concept afwijken. Er komt trouwens ook een Subaru-versie van, want ook dat merk moet aan de CO2-quota voldoen. Tegen 2025 komt Toyota (met inbegrip van Lexus en Subaru) met 15 EV’s op de markt.

Elektrische Toyota

Vanzelfsprekend is ook deze EV weer een crossover. Toyota zit in recente ontwerpen niet om een scherp lijntje of een koetswerkvouw verlegen en die barokke stijlfilosofie wordt hier netjes doorgetrokken. Geen verrassingen op dat vlak.

Aan de binnenkant is er wel opvallend nieuws. Dat is niet zozeer dat de concept car een opvallend klein stuurtje heeft, maar wel dat Toyota dat effectief in productie zal brengen. Een groter stuur moet niet meer, want de hele stuurinrichting is ‘by wire’. Elektronisch dus. Jij draait en een computer bedient de stuurinrichting zonder dat er een fysieke verbinding is tussen de twee.

Toyota EV volgend jaar te koop

Over de specs zijn de Japanners niet echt babbelvaardig, maar de bodemstructuur is het e-TNG-onderstel dat specifiek voor elektrische toepassingen werd ontwikkeld. Het ligt voor de hand dat de technische specificaties gelijkaardig zijn aan, of een upgrade zijn van, die van de Lexus Ux. Dat was de eerste EV van de groep.

Het duurt wellicht nog een jaar eer de productieversie te koop is.

Geef commentaar
comments by Disqus