LPG installaties moeten vernieuwd

LPG installaties moeten vernieuwd
Vergroot foto
Door: BV 01-06-2001
Vanaf vandaag, 1 juni, zullen alle nieuwe LPG-installaties beantwoorden aan nieuwe veiligheidsnormen. Ook oudere installaties zullen aan de strengere reglementering moeten voldoen. Dat bepaalt een recent opgesteld KB. Met het KB wil de overheid de milieuvriendelijkheid van met LPG-uitgeruste wagens verzekeren. Slecht geplaatste installaties doen immers meer kwaad dan goed voor het milieu. Doordat de installatie van een LPG-tank voortaan enkel nog is toegestaan door erkende centra wordt de autosector tegelijkertijd gezuiverd van malafide installateurs.

Om te voldoen aan de nieuwe normen dienen oude installaties te worden uitgerust met een automatische begrenzer. Die begrenzer zorgt ervoor dat de tank niet voor meer dan 80% kan worden gevuld. Ook moet een elektrisch bediende gasafnamekraan, die automatisch sluit wanneer de motor wordt stilgelegd, worden geplaatst.

Eigenaars van een nieuwe LPG-installatie type R67 zullen niet langer uit ondergrondse parkings worden geweerd. Bovendien moedigt de overheid nog tot 31 december 2002 de ombouw naar LPG aan met een premie van 20.500 BEF. Helaas geldt deze premie alleen voor al ingeschreven voertuigen. Wagens die af-fabriek met LPG worden uitgerust komen niet in aanmerking. Ook de bijkomende belasting blijft bestaan.

Geef commentaar
comments by Disqus