Beroemde VW-bus na 50 jaar weer naar Woodstock

Bekijk 21 foto's
Door: BV 17-02-2019

De Volkswagen Transporter wordt in de volksmond wel eens vaker het hippiebusje genoemd. Een koosnaam die het model uiteraard te danken heeft aan z’n populariteit bij de leden van die beweging in de sixties. Heel wat Amerikaanse jeugd zette zich toen af tegen gevestigde waarden. En zo’n lichte, handige bus paste daar perfect bij. Het stond in schril contrast met de grote, logge Amerikaanse sleeën van dat moment. En toch bood hij plaats voor je vrienden en allerlei 'vrijetijdsactiviteiten'. Want je moest je natuurlijk wel verplaatsen.

De bekendste hippiebus van allemaal

Van de talloze VW Transporters en Kevers die door de culturele beweging in de armen werden gesloten, is er één die er bovenuit steekt. Dat is een Type 2 (bouwjaar 1963) die door kunstenaar Bob Hieronimus werd beschilderd voor de legendarische Woodstock Art en Music Fair uit 1969. Aan elke kant van de bus staan verhalen in beelden. Allen, zo zegt de kunstenaar, hebben ze dezelfde boodschap: “één volk zijn op één planeet”. Een boodschap van vrede en respect die vandaag nog net zo actueel is als toen.

Niet te vinden

De Canadese documentairemaker John Wesley Chisholm wilde het busje samen met de kunstenaar opsporen en restaureren. Kwestie van de verjaardag van Woodstock wat extra luister bij te zetten. Maar de originele bus is vermist. Daarom werd besloten om een exacte replica te bouwen. Volkswagen USA hoorde van het project en bood hun steun aan. Hieronimus had zes weken nodig om de originele schilderijen na te maken.

Geef commentaar
comments by Disqus