Audi A8 L 4.2 TDI Exterieur

Bekijk 36 foto's
Door: AUTO55 21-03-2014

De A8 L waar we de Belgische wegen mee verkennen, is uitgerust met Audi's nieuwe matrix-verlichtingstechniek (een optie van net geen € 3.000) en ‘ziet' wat het menselijke oog vaak niet ziet. Het systeem is opgebouwd uit 25 LED's die objecten en obstakels op de weg specifiek uitlichten zodat ze beter en eerder opgemerkt worden. Dat komt uiteraard de veiligheid ten goede. Tegenliggers, die worden dan weer juist ontzien. Een camera achter de voorruit merkt ze op om vervolgens enkel onder een hoek die voor verblinding kan zorgen de verlichting te dimmen. Errond blijft alles baden in wit LED-licht. Vooruitstrevend dus, en het blijkt nog te werken ook. Maar het is vooral de lichtsterkte en de reikwijdte die het indrukwekkend maken. En er is nog meer. De matrix-verlichting werkt nauw samen met het navigatiesysteem dat onderdeel uitmaakt van de MMI-interface. Op basis van kaartinformatie 'draaien' de koplampen - want voorzien van bochtverlichting - nog voordat de bestuurder van plan was die actie te maken. En met precies de hoeveelheid licht in relatie tot de gehanteerde rijstijl en de wegsituatie. Geen gewone koplampen dus.

De knipperlichtfunctie werkt op een soortgelijke manier. Nadat de bestuurder richting heeft aangeven, lichten de verschillende LED-segmenten in de richtingaanwijzers beurtelings op. Dit gebeurt met intervallen van 150 milliseconden van binnen naar buiten in de richting die de auto ingaat. Dit valt vooral bij zonsondergang op.

De facelift

De A8-reeks, met inbegrip van de 520pk sterke S8, werd zoals gezegd opgefrist. Met subtiele wijzigingen aan de bumpers, de grille en de raamlijsten, alsook de toevoeging van LED-achterlichten en een nieuwe achterklep. Die laatste biedt voortaan een betere toegang tot de koffer. De afmetingen bleven verder ongewijzigd, wat dus ook geldt voor de 13cm langere slee (wielbasis en totale lengte) waar wij mee onderweg zijn. Wat wielsoorten betreft is er keuze uit velgen met een diameter tot 21 duim, en er werden ook 5 nieuwe lakkleuren aan het palet toegevoegd. Dat omvat nu 12 tinten in totaal. Het koetswerk is nagenoeg volledig uit aluminium opgetrokken.

Geef commentaar
comments by Disqus