Suzuki Grand Vitara 2.0 TD JLXS A Airco Inleiding

Suzuki Grand Vitara 2.0 TD JLXS A Airco
Bekijk 7 foto's
Door: REDACTIE 15-10-2007

Suzuki is thuis in de diverse segmenten van softroaders, allroaders en offroaders. De Japanner is met maar liefst met vijf verschillende modellen één van de sterkst vertegenwoordigde constructeurs. Onderaan het gamma bengelt de kleine, maar sympathieke Ignis, waarvan u eerder al een gedetailleerde test kon lezen in onze testrubriek. De Jimny staat wat hogerop, net voor de Samurai en de Vitara. De Grand Vitara is de grootste Suzuki die ook naast de weg zijn mannetje kan staan. Het is nog een echte 4x4 met een niet-zelfdragend koetswerk en een transferbak met korte terreinversnellingen. In tegenstelling tot vroeger heeft deze Suzuki tegenwoordig heel wat concurrenten. We denken daarbij aan een Mitsubishi Pajero Pinin, een Toyota RAV4 en een Honda HR-V, maar ook SUV’s, zoals een Renault Scénic RX4, kunnen klanten afpakken.

De Grand Vitara was al lang verkrijgbaar met de oude dieselmotor van Mazda, maar die voldeed niet meer aan de huidige milieunormen. Na een intensieve zoektocht viel de keuze op de moderne HDI-motor van PSA. We kennen de krachtbron uit onder andere de 307, 406, Xsara en de Xantia. Op de prijslijsten vinden we die terug onder de noemer TDi, omdat HDI voor de producten van de PSA-groep is voorbehouden. Toch staat op de wagen TD omdat VAG op zijn beurt weer bezwaren heeft tegen het gebruik van de typeaanduiding TDi.

We reden dus met de Grand Vitara 2.0 TD JLXS airco met automaat. Hij kost minimaal 939.000 BEF of 23.277 EURO. Dit model heeft 4 elektrische ruiten, elektrische spiegels en klimaatregeling. De automaat neemt hier 50.000 BEF of 1.239 EURO van de prijs voor zijn rekening. Ons testmodel had nog de metaalkleur (15.000 BEF of 372 EURO) en het ABS-systeem (30.000 BEF of 744 EURO) dat spijtig genoeg in de optielijst staat. We waren dus met 984.000 BEF of 24.393 EURO de baan op. Het gamma omvat in de Grand Vitara 5-deurs ook nog een 2-liter benzine van 128pk. Enkel de diesel maakt het mogelijk om met automaat te rijden. Alle modellen zijn verkrijgbaar als JLXS en JLXS airco.

Geef commentaar
comments by Disqus