Automusea als vakantiebestemming Chrysler

Chrysler
Bekijk 11 foto's
Door: BV 31-07-2008

Waarom zouden we niet eens de grote plas oversteken nu de dollarkoers dat extra aantrekkelijk maakt? Het Walter P. Chrysler Museum in Auburn Hills, Michigan kadert eigenlijk in een immens geheel: deze regio beweert immers van zichzelf ‘We put the world on wheels.', m.a.w. dit is de bakermat van de autogeschiedenis. Hier zitten de ‘grote drie' van weleer - Chrysler, Ford en GM - haast op elkaars schoot...

Het Walter P. Chrysler Museum opende zijn deuren op 5 oktober 1999 en bracht voor het eerst alle stukken die de geschiedenis van het merk documenten samen onder één dak. Het gebouw telt 3 verdiepingen, goed voor een goede 5.000m² tentoonstellingsoppervlakte. De buitenkant valt meteen op door de gepolijste rode graniet en zwart reflecterende glasvlakken.

Naast de te verwachten auto's toont de collectie vaak heel rare stukken, zoals het in 2006 volledig gerestaureerde Chrysler-luchtalarm. Dit helse tuig deed van 1958 tot in de jaren zeventig dienst als voornaamste waarschuwingssysteem voor tornado's. De sirene ontstond bij de Chrysler motorenfabriek in Trenton en werd in 2002 uit de 27 meter hoge toren van de lokale brandweerkazerne geplukt voor restauratie. Al in 1942 liet Chrysler zich opmerken met een luchtalarm op basis van een industriële 6-cilindermotor. In volle oorlogstijd was het bedacht om vijandige troepen af te schrikken en zelfs potdoof te maken. Chrysler ging er prat op ‘de luidste' te hebben, met een indrukwekkende 170 dB bij de uitgang en een nog steeds niet harden 138 dB op 30 meter afstand. De beroemde Hemi® V8-motor van Chrysler werd zelfs toegepast voor de bouw van sirenes. In de periode van 1952 tot 1957 leverden dergelijke motoren liefst 180 pk. Chrysler-sirenes waren erg in trek voor het alarmeren bij rampen in de Verenigde Staten en Canada.

Het belang van deze regio voor de auto-industrie wordt duidelijk aan het grote aantal grote en kleine musea, historische huizen en sites, zonder het overweldigende aantal evenementen te vergeten met de auto als thema. Om het autoverleden van deze regio met Detroit als centrum te bewaren voor de toekomst en te promoten als bezienswaardigheid, stichtte het ‘United States Congress' in 1998 de ‘Automobile National Heritage Area', beter bekend als ‘Motor Cities'. Zowat alle voor het publiek opengestelde musea en historische sites zijn lid van ‘Motor Cities' en worden gesponsord door alle belangrijke spelers uit de auto-industrie en de ‘United Auto Workers Union' (vakbond).

Andere plaatsen in deze regio die een bezoek verdienen: de Automotive Hall of Fame, het Edsel and Eleanor Ford House, de Henry Ford Estate-Fairlane, het Motorsports Museum met Hall of Fame.

Walter P. Chrysler Museum
(Chrysler Headquarters campus)
One Chrysler Drive (hoek Featherstone en Squirrel)
Auburn Hills, Michigan 48326-2778
Tel. + 1/248-944-0001
Website: http://www.chryslerheritage.com

Geef commentaar
comments by Disqus