Automusea als vakantiebestemming Citroën

Citroën
Bekijk 14 foto's
Door: BV 31-07-2008

Citroën heeft eigenlijk nog geen echt voor het publiek toegankelijk automuseum en dat is bijzonder jammer, want er staat wel een meer dan fraaie verzameling opeengepakt te wachten op een aangepast gebouw... Meer dan 300 Citroëns om precies te zijn zitten in Aulnay-sous-Bois opeengepakt in wat wordt aangeduid als ‘Le conservatoir Citroën'. Een oppervlakte van 5500m² is voorbehouden aan de wagens en aan 1400 meter archiefrekken. Daarnaast is er een 1000m² grote werkplaats voor onderhoud en restauratie van de collectiestukken. Subliem, maar zoals gezegd, is dit geen museum in de betekenis die wij hanteren en het publiek mag er dus niet in.

Als compensatie is er ‘C42' aan de prestigieuze en wereldvermaarde Parijse Avenue des Champs Elysées. Citroën investeerde er een fors bedrag in zijn mythische adres: hier opende André Citroën in 1927 de eerste showroom van het merk. Huisnummer 42 aan de Avenue des Champs Elysées werd de favoriete locatie om nieuwe modellen en vernieuwingen tentoon te stellen. Alle grote evenementen van de ‘double chevron' werden er gevierd.

Decennia later mocht architect Manuelle Gautrand op deze legendarische plek een echt architecturaal hoogstandje neerzetten voor het uitdragen van de visie van een symbolisch, stoutmoedig en vernieuwend merk. ‘C42' binnenstappen is zich onderdompelen in het roodwitte universum van Citroën. De bezoeker, die op het gelijkvloers wordt verwelkomd door een van de jongste conceptcars, raakt snel in de ban van de verticale indeling van deze plek. De reis loopt van boven naar beneden door het gebouw en start met een ritje in de panoramische lift, bekroond met een adembenemend uitzicht over de hoofdstad, met de Eiffeltoren, de koepel van het Grand Palais, de Montparnassetoren, Place de la Concorde en natuurlijk de Champs-Elysées als blikvangers. Multimedia is overal aanwezig in ‘C42' en op de ondergrondse verdieping worden voortdurend films vertoond die aansluiten bij het thema van de lopende tentoonstelling en de nieuwigheden van het merk. Tot slot is er de boetiek op het gelijkvloers die werd ingericht met meubilair dat door de architect werd getekend.

Met ‘C42' gunt Citroën de bezoeker vooral een blik in de toekomst, maar toch komt ook het verleden herhaald aan bod. Het decor verandert met de seizoenen en dat geldt ook voor de voorgeschotelde tentoonstellingen. ‘C42' is gemakkelijk te bereiken met de metro en zelfs op zondag tot laat in de avond geopend.

Website: www.c42.fr (Frans, Engels, Duits)

Geef commentaar
comments by Disqus