Automusea als vakantiebestemming Mercedes

Mercedes
Bekijk 11 foto's
Door: BV 31-07-2008

Het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart - 555 km vanuit Brussel - hoort tot de meest fantastische in zijn soort. Het is geen bombastische verheerlijking van het merk met de ster - zoals men dat zou verwachten - maar een onvoorstelbaar rijk en aantrekkelijk gedocumenteerd geschiedkundig overzicht van onze menselijke mobiliteit. Het ganse museumconcept werd intern uitgewerkt en vormde het onderwerp van een internationale architectuurwedstrijd. Het museum stelt 2 parcours voor: één als uitermate leerrijke en opmerkelijk ‘neutrale' geschiedeniswandeling en één die alle collectiewagens van het merk met de ster aan elkaar rijgt.

Eigenlijk werd de basis voor het museum al in 1923 gelegd door Gottlieb Daimler zelf. Hij deed niets weg en begon alles te verzamelen wat met de auto te maken had. Die stukken kwamen in een apart gebouw terecht, dat echter niet voor het publek toegankelijk was. Het eerste echte museum kwam er pas in 1961 en werd ondergebracht in de benedenverdieping van de fabriek. In 1985 sloot het zijn deuren voor een grondige renovatie en de integratie van een volwaardig museumconcept. In 1999 gaf de directie groen licht voor een totaal nieuw museumopzet. Op het 53.000 m² tellende terrein verscheen een zes meter hoge kunstmatige heuvel, waarin twee gebouwen en de nodige parkeergarages integreren. Er is het eigenlijke museum, met 16.500 m² tentoonstellingsoppervlakte en er is het ‘Mercedes-Benz Center Stuttgart', zeg maar de lokale concessie, waar men het volledige actuele gamma personen- en bedrijfsvoertuigen kan bewonderen.

Het museumconcept is zo uitgekiend, dat elke bezoeker zijn persoonlijk museum op maat kan samenstellen. Daartoe draagt niet alleen de lay-out bij van de in totaal 1600 tentoongestelde stukken (waarvan 160 voertuigen), maar evenzeer de diverse afkortingen die in het parcours verwerkt zitten en bovenal de ‘audiogids' die elke bezoeker bij de ingang ontvangt, een prachtig staaltje communicatietechniek in dienst van de bezoeker. Als bezoeker beslist men zelf om bij tal van tentoonstellingsstukken extra informatie op te vragen via de audiogids. Op het display verschijnt vervolgens een keuzemenu: algemene informatie, situering in het tijdsbeeld, technische verklaring en een specifieke toelichting voor de jongeren. Ronduit overweldigend en steeds opnieuw uitnodigend om nog meer te weten te komen.

Tussen de vele tentoongestelde stukken, staan 33 ‘Extra's' verspreid, compacte vitrines met wetenswaardigheden over auto-onderdelen als de ruitenwissers, de ontsteking, de achteruitkijkspiegels, enz. Liefst 380 minuten filmdocumentaires laten zich op verzoek afroepen. Gezellige zithoeken bieden overal verspreid in het gebouw verpozing. Het Mercedes-Benz museum is in onze ogen een absoluut voorbeeld van hoe een museum zou moeten zijn om jong en minder jong enkele onvergetelijke uren te bezorgen.

Website: www.mercedes-Benz.com/museum (Engelstalig)

Mercedes-Benz Museum
Mercedesstrasse 100
D 70372 Stuttgart
Tel. +49/711/17 30 000
Sluitingsdag: dinsdag
Alle andere dagen, inclusief zon- en feestdagen, open van 9.00 tot 18.00 uur
Dagkaart inclusief gratis bezoek aan de fabriek.
Het museum is volledig toegankelijk voor mindervaliden.

Geef commentaar
comments by Disqus