Automusea als vakantiebestemming Skoda

Skoda
Bekijk 13 foto's
Door: BV 31-07-2008

De metamorfose van Škoda en de daaruit voortvloeiende commerciële successen sinds het zich onder de vlag van het VW Concern beweegt, vertalen zich ook naar een verrassend fraai museum. Het verleden van Škoda is niet minder boeiend dan de actuele bloei en het is goed daar even bij stil te staan.

Škoda is één van de weinige automerken in de wereld die kan terugblikken op meer dan een eeuw geschiedenis.
Begin december 1895 beginnen de mechanisch geschoolde Václav Laurin en de boekenverkoper Václav Klement hun bedrijfje voor de productie van fietsen onder de naam Slavia. Fietsen zijn overigens hun gezamenlijke passie. In 1899 ging Laurin & Klement Co. over tot de productie van motorfietsen die al vlug bijzonder succesrijk waren, niet in het minst vanwege hun talrijke overwinningen in de motorsport. Na enkele voorafgaande experimenten, besloot het duo in 1905 de productie van motorfietsen definitief om te gooien naar auto's.

Net zoals hun motorfietsen, bleek ook de eerste wagen van Laurin & Klement - de Voiturette - een schot in de roos. Het ging de beiden zo goed, dat ze al snel konden denken aan een internationale carrière voor hun autoproducten.

Het museum toont een eeuw autogeschiedenis, met vanzelfsprekend een originele Voiturrete als verwelkoming. Interessant is ook dat de autoproductie altijd in Mladá Boleslav bleef, waar nu ook het museum te bezichtigen is.

Een aantrekkelijk onderdeel van het museum is de ‘Sleeping Beauty'-tentoonstelling, waar oude wagens in hun oorspronkelijke staat staan te wachten op restauratie. Zo kan de bezoeker het werk van de restaurateurs beoordelen, want van de ‘vondelingen' staat er allicht ook een piekfijn opgeknapt exemplaar te schitteren in de spots. Een goed uitgerust en bedrijvig restauratieatelier maakt eveneens deel uit van het museum.

Het Škoda Auto Museum ruimt een apart gedeelte in voor de motoren, het hart van elke wagen. De motorengalerij is chronologisch opgesteld om de evolutie op het vlak van motorenontwerp en -bouw te verduidelijken.

Škoda Auto Museum
Václava Klementa 294
293 60 Mladá Boleslav
Tel. +420/326 831 134
E-mail: museum@skoda-auto.cz
Dagelijks geopend van 9 tot 17 u.
Website: http://new.skoda-auto.com/COM/about/tradition/museum/Pages/Museum.aspx

Geef commentaar
comments by Disqus