Autosalon van Brussel 2012 Opel

Opel
Bekijk 59 foto's
Door: BV 02-01-2012

Op z'n 2.500m² grote stand in Paleis 5 parkeert Opel vijf Belgische primeurs. De eerste is de nieuwe Astra GTC. Drie lettertjes die aanduiden dat de bestseller z'n vijfdeurskoetswerk inruilt voor een exemplaar met drie portieren en wat wulpsere, meer volumineuze koetswerkpanelen. Hij is verkrijgbaar met een breed gamma aan motoren. De vermogens liggen tussen 100 en 180pk voor de benzinemotoren en tussen 110 en 165pk voor de dieselversies. Een start/stop-systeem dat vooral in de stad en bij fileverkeer het verbruik helpt te drukken, is beschikbaar met de meeste motorversies. De uitrusting is nagenoeg identiek aan die van de Astra vijfdeurs en break, maar de panoramische voorruit (die een stuk in het dak doorloopt) is exclusief voor deze GTC.

De huidige Zafira blijft in het gamma, maar Opel introduceert tegelijk een nieuw model. Dat heet Zafira Tourer en is groter en luxueuzer dan het model dat we tot nog toe kenden. Het herziene Flex7-stoelsysteem biedt weerom plaats aan een bestuurder en maximaal zes passagiers. De middelste zitrij bestaat nu uit drie individuele zetels die afzonderlijk verschuifbaar zijn. De bagageruimte is ook toegenomen. Maximaal bedraagt deze een gigantische 1.860 liter. Wanneer enkel de achterste zitrij is opgeborgen in de bodem is dit 710 liter, dat is 65 liter meer dan het huidige model. De twee beschikbare benzinemotoren zijn beiden 1.4 liter groot en voorzien van een turbo. De lichtste levert 120pk en de krachtigste 140pk. De diesels bestaan uit twee varianten van de 2.0 liter CDTI (130 of 165pk) en er is nu ook een 110pk sterke instapdiesel.

Opel stond oorspronkelijk zelf in voor de bouw van de Combo. Een generatiewissel was echter een uitgelezen excuus om daarvoor een partner te zoeken. Daarom loopt deze nieuwe Combo bij Fiat van de band en is hij identiek aan de Doblo. Wat blijft zijn versies voor personenvervoer naast bestelwagens. Keuze is er alvast genoeg. Er is een variant met korte wielbasis die tot 3.800l laadcapaciteit heeft en een versie met lange wielbasis waar 4.600l in past, er zijn vier dieselversies, één benzine en variant op gas.

De Ampera is inmiddels al ontelbare keren voorgesteld en ook ditmaal kwalificeert de constructeur de elektrische auto met uitgebreide autonomie als een Belgische première. Ditmaal kan je wel je handtekening onder een bestelbon zetten, mocht je dat willen. Een 16kWh sterke lithium-ion-batterij zorgt voor zo'n 60km elektrische autonomie. Daarna start een benzinemotor op om stroom te genereren voor de 150pk krachtige elektromotor die de voorwielen aandrijft. Met de benzine in de tank raakt de Ampera dan nog eens 500km ver.

Op het Salon van Frankfurt pakte Opel uit met de RAK e Een experimentele auto voor de toekomst waarbij twee inzittenden achter elkaar plaats kunnen nemen en waarvan de aandrijving -uiteraard- elektrisch is. De RAK e geraakt 100km ver op een batterijlading die slechts 1 euro kost, haalt een top van 120km/u en is geschikt voor bestuurders vanaf 16 jaar als aan de topsnelheid een mouw wordt gepast.

Geef commentaar
comments by Disqus