Helden van het kleine scherm Thunderbirds (1965 - 1966)

Thunderbirds (1965 - 1966)
Bekijk 3 foto's
Door: BV 24-03-2013

Het hoeven niet altijd echte acteurs te zijn. In de jaren zestig waren de poppen van The Thunderbirds een échte hit. Van de reeks werden 32 episodes van telkens bijna één uur geschreven (handig indeelbaar in twee episodes waarvan de eerste altijd op een bloedstollend moment eindigde) en ze worden nog steeds uitgezonden. De serie draait om een ex-astraunout Jeff Tracy en z'n vijf zonen. Die houden zich bezig met een geheime organisatie, International Resque, die in uiteenlopende situaties de hete kolen uit het vuur gaat halen. Dat doen ze met geavanceerde technische middelen. De organisatie heeft vijf Thunderbirds ter beschikking; één voor elke nakomeling. Scott neemt Thunderbird 1 voor z'n rekening, Virgil bedient de knuppels in Thunderbird 2, Alan is astronaut in Thunderbird 3, Gordon is de aquanaut van Thunderbird 4 en John heeft de leiding van het privé-ruimtestation van de familie Tracy, Thunderbird 5.

Maar wat ons interesseert is Lady Penelope. De Londense contactpersoon van de organisatie. Een welopgevoede jongedame die voor de organisatie wat bijklust en de enige die met de regelmaat van de klok gebruik maakt van rollend materieel. Géén vierwieler, maar een knalroze Rolls Royce met zes wielen en een uitrusting die James Bond aan het blozen maakt. Een verschijning die deze eeuw overigens deskundig werd verkracht door de keuze voor een Ford Thunderbird (ondanks de toepasselijke naam) voor een film over de helden. Penelope rijdt met een Rolls, punt uit. De Britse luxeconstructeur stelde destijds zelfs een echte grille (toen nog uitgevoerd in edelmetaal en dus erg kostbaar) ter beschikking van de programmamakers. Doorgaans maakte men gebruik van kleine decors en miniaturen, maar om sommige details genoeg in de kijker te kunnen zetten (zoals de loop van een geweer dat door de grille tevoorschijn komt) werden soms voorwerpen op ware grootte gebruikt.

Officieel speelde Thunderbirds zich ‘ergens in de 21ste eeuw' af. En de poppen werkten zich regelmatig in situaties die nogal wat vergden van de special effects-verantwoordelijke in die tijd. Tijdens de productie van Thunderbirds werd de basis gelegd voor technieken die pas het laatste decennium door de digitalisering zijn vervangen.

Geef commentaar
comments by Disqus