Helden van het kleine scherm The A-Team (1983 - 1987)

The A-Team (1983 - 1987)
Bekijk 4 foto's
Door: BV 24-03-2013

Busjes zijn hot. Neen, echt. Of tenminste, dat waren ze héél even in de jaren tachtig. Vooral als ze in het zwart gespoten waren en een rode striping hadden. En The A-Team is daarvoor verantwoordelijk. Dat eerder inspiratieloze vervoermiddel was immers het geprefereerde transportmiddel van een stelletje uit het Amerikaanse leger gedeserteerde Vietnam-veteranen. Het gaat in feite om drie leden van een elite-eenheid, het A-Team (maar dat had u al door) en hun gestoorde piloot. Die laatste kent u als Murdoc, de anderen zijn kolonel John "Hannibal" Smith, Luitenant Templeton "Faceman" Peck en de sterke man uit de reeks Bosco B.A. (Bad Attitude) Baracus. Onze helden deserteren uit het leger nadat ze beschuldigd worden van een misdaad die ze niet begingen. Iets wat aan de Amerikaanse kijker plakt als Leuvense stroop. En ze doen wat elke Amerikaan in zo'n situatie zou doen; hun expertise gebruiken om de medemens te helpen.

De afleveringen bestaan uit modern Robin Hood-werk en het spelen van kat en muis met de militairen die hen nog steeds proberen in te rekenen. Of een combinatie van beiden. In elk geval komt er een verassende plotwending aan te pas, ontsproten aan het brein van de immer aan een sigaar lurkende Hannibal. En gelukkig voor ons wordt er regelmatig eens achtervolgd. Het productieteam nam volgens ons zowat alle verouderde legervoertuigen over, want de matgroene Jeeps en Amerikaanse sedans worden er in sneltempo de vernieling ingereden. Elke aflevering ontploft er wel iets en meestal wordt er ook stevig in het rond geschoten. Echt goed gaat dat de Amerikaanse militairen overigens niet af, want tijdens de vijf seizoenen die de serie rijk is, is er nog niet zo veel als een vleeswond te zien.

Er moeten nogal wat zwart-met-rode busjes bestaan hebben. Dat vermoeden we omdat er in haast elk shot wel een andere versie van te zien was. En GM mag z'n bestellers van dat tijdperk dan wel robuust bouwen, er een paar meter mee door de lucht springen, is meestal geen goed idee. Je ziet er ook regelmatig stukken vanaf vliegen. Realistisch? Natuurlijk niet. Wel amusante nostalgie.

Geef commentaar
comments by Disqus