Studenten rijden nieuw Nurburgringrecord

Vergroot foto
Door: BV 12-05-2015

Eigenlijk zijn auto’s op waterstof niets nieuws. Auto55.be reed vier jaar geleden als eens dwars door Rusland met een Mercedes B-Klasse die waterstof tankte. En inmiddels zijn de eerste seriemodellen (van andere merken weliswaar, zoals de Toyota Mirai) realiteit. Maar racewagens op waterstof, die zijn er nog niet. Of liever, die waren er nog niet. Een team van vijftig studenten van de Technische Universiteit van Delft hebben er één gebouwd.

Ex-formule 1 piloot achter het stuur

De Forze VI werd van stal gehaald om een nieuw ronderecord op de Nürburgring te rijden. Daarvoor werd de Nederlandse ex-F1-piloot Jan Lammers opgetrommeld. Die kreeg de racer met elektromotoren naar een top van 170km/u en een rondetijd van minder dan 11 minuten. Een nieuw record voor een waterstofauto, maar het dient gezegd dat de concurrentie op dat vlak niet meteen moordend is.

Nog sneller kan

Het team dat voor de ontwikkeling van de Forze VI instaat denkt nog veel te kunnen verbeteren. De auto rijdt immers slechts op de helft van het theoretische maximumvermogen. Een top van 220km/u moet binnen de mogelijkheden liggen. Het finale doel is een deelname aan de 24-uurs-race van Le Mans. En dat met alleen waterdamp uit de uitlaat en geen grammetje CO2.

Geef commentaar
comments by Disqus