Stofzuiger stelt paal en perk aan remstof

Bekijk 3 foto's
Door: ADD 08-09-2017

De Franse zakenman Christoph Rocca-Serra ergerde zich zodanig aan remstof op de velgen van zijn SUV dat hij besloot om samen met drie bevriende technici naar een oplossing te zoeken. Op het web vond hij immers veel automobilisten met hetzelfde probleem, maar nergens een remedie, behalve regelmatig staan schrobben natuurlijk.

Drie jaar later komen de mannen met een mini-stofzuiger op de proppen. Die zal niet alleen veel autoliefhebbers tijd en moeite besparen, maar ook de luchtkwaliteit in Europa ten goede komen.

Wanneer verkrijgbaar

De kleine remstofstofzuiger ‘Tamic’ van het jonge bedrijfje Tallano Technologie zuigt de remstof direct bij de voeringen van de remblokken op. Dankzij een turbine die aangedreven wordt door een klein tandwiel op de remschijf, belandt het stof in een reservoir. Na zo’n 20.000 kilometer moet het reservoir geleegd worden. Ongeveer € 50 euro extra zou je bij een nieuwe auto moeten opleggen, maar hij is nog nergens verkrijgbaar.

Volgens Rocca-Serra waren eerder al vier gerenommeerde Europese fabrikanten geïnteresseerd in het gepatenteerde product, waaronder Mercedes en BMW. Dat heeft tot op heden echter nog geen concrete contracten opgeleverd.

Ook het milieu heeft er baat bij

Naast voor propere velgen zal de uitvinding ook voor schonere lucht zorgen. De toxische bestanddelen van het fijne remstof zijn immers een van de oorzaken van de luchtvervuiling in de grote steden. Het systeem kan trouwens niet alleen op auto’s toegepast worden, maar ook op metro’s en andere vormen van vervoer.

Geef commentaar
comments by Disqus