Deze 5 autosnufjes worden ooit verplicht

Het jongste decennium ging de veiligheidstechnologie in een auto er alweer met rasse schreden op vooruit. Na betere passieve veiligheid ligt de nadruk tegenwoordig vooral op actieve systemen. En ook die worden meer en meer een verplichting. Hier zijn alvast 5 systemen die (wellicht) in de toekomst verplicht worden.

De voetgangersairbag

De neus van een auto is tegenwoordig opzettelijk zachter. Kwestie van zwakke weggebruikers te ontzien. Maar de voorruit en stijlen moeten nu eenmaal erg stevig zijn en dat zorgt voor verwondingen. Als het van de EU afhangt moet daar tegen 2024 een oplossing voor zijn. Een voetgangersairbag bijvoorbeeld. Volvo deed het al, maar stopte er ook weer mee want erg duur.

1

Intelligente snelheidsregelaar

Ook hier wordt al duchtig mee geëxperimenteerd: op basis van informatie van borden (die door een camera gelezen worden) en GPS-informatie wordt de snelheid automatisch aangepast aan het geldende maximum. Te snel rijden kan dan niet meer.

2

Een spoorassistent

Nog een snufje dat heel wat nieuwe auto’s al hebben. Eigenlijk is het een schaamlapje, om te verdoezelen dat een auto met elektrische stuurbekrachtiging niet eens goed rechtdoor rijdt uit zichzelf. Maar verplicht is het nog niet. Het zou er echter wel van kunnen komen…

3

Automatische noodstop

Er zijn al een aantal auto’s die het al hebben. En laat wel wezen: perfect werkt het niet. Maar dat zal Europa niet weerhouden een systeem te verplichten dat bij lage snelheden zelf een noodstop uitvoert.

4

De zwarte doos

Na het ongeval even alle gegevens uitlezen om te kijken wie er in fout is, en wat de bestuurder exact deed. Verzekeraars zijn er wild van en ook overheden hebben er wel oren naar. Het recht op privacy blijft echter nog dwars liggen, maar voor hoe lang nog?

5
Geef commentaar
comments by Disqus