5 tips om minder te verbruiken in 2017

Het is de tijd van de goede voornemens. Dus waarom niet minder verbruiken in 2017? Dat is goed voor het milieu en de portemonnee. En je hoeft er heus geen nieuwe auto voor te kopen. Met deze vijf tips kan je al heel wat besparen.

Vul niet tot het eind

Moderne auto’s hebben een systeem dat verhindert dat gassen in je tank ontsnappen en de atmosfeer worden ingeblazen. Als je je tank verder vult dan de bedoeling is (wanneer de pomp vanzelf afslaat), kan daar benzine in komen. Dan vermindert de efficiëntie van dat systeem.

Hou je bandendruk in de gaten

Dat is zo belangrijk dat nieuwe auto’s zelfs verplicht een bandendruksensor hebben. Maar die is niet altijd nauwkeurig genoeg. Een te platte band verhoogt de weerstand en meer weerstand betekent onvermijdelijk meer verbruik. Regelmatig controleren is de boodschap gezien temperatuur bijvoorbeeld al een aanzienlijke invloed heeft.

Sleur geen onnodig gewicht mee

Hoe meer je auto weegt, hoe meer hij verbruikt. Simpel. Dat betekent niet dat je zetels en stereo’s moet gaan losvijzen, maar ligt er echt niets in de koffer dat je niet nodig hebt? Het geldt nog meer wanneer het gewicht buiten de auto zit, zoals bij een dakkoffer. Dan speelt ook nog het aerodynamisch effect.

Regelmatig onderhoud

Het lijkt een evidentie, maar een regelmatig onderhouden auto verbruikt minder. Een deftige smering, goede ontsteking en vlotte beademing zorgen ervoor dat je motor minder moeite moet doen en de grootste knal uit een druppel brandstof krijgt.

Rij slimmer

Om 20% brandstof te besparen, hoef je helemaal geen andere auto te kopen. Je moet anders rijden. Accelereer met mate, beperk je snelheid en - bovenal - anticipeer. Stoppen en vertrekken vergt het meeste energie. Als je dat door ver vooruit te kijken (wat ook de veiligheid ten goede komt) kan beperken, ben je al een heel eind.

Geef commentaar
comments by Disqus