Tesla maakt weer winst

Vergroot foto
Door: BV 27-10-2018

De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s heeft het afgelopen kwartaal afgesloten met winst. Dat is hoofdzakelijk te wijten aan een stijging van het aantal leveringen. Het is pas de derde keer in het 15-jarige bestaan van het bedrijf dat er meer geld binnenkwam dan er werd uitgegeven.

Meer Tesla Model 3

Tijdens het derde kwartaal leverde Tesla 56.065 Model 3 in Noord-Amerika. En meer dan dat - het bedrijf beweert er goed aan te verdienen. Een marge van 20% ligt ruim boven het industrie-gemiddelde. De fabrikant wijst er lagere kosten voor grondstoffen voor aan, naast een snellere bouwtijd. Dat mag wel, want de productiestart van de goedkoopste Tesla was ronduit problematisch. Inmiddels duurt het minder lang om een Model 3 te bouwen dan een Model S of Model X.

Winst, voor even toch

De winst bedroef het afgelopen kwartaal $ 311 miljoen, op $ 6,8 miljard aan inkomen. De verkoop van schone lucht aan andere automerken droeg met $ 52 miljoen bij aan dat resultaat.

Tesla blijft gebukt gaan onder een erg hoge schuldenlast van ruim $ 10 miljard. Analysten voorspellen dat die schuldenberg de komende tijd nog zal toenemen. Het bedrijf moet immers nieuwe fabrieken in Europa en China financieren.

Geef commentaar
comments by Disqus