Gordel bij achteruitrijden verplicht

Vergroot foto
Door: BV 20-11-2018

Afgelopen weekend liet Vias, het voormalige BIVV, nog weten dat het goed ding met de gordeldracht in ons land. Terwijl enkele decennia geleden nog een minderheid van de inzittenden van een auto de gordel droeg, is dat percentage inmiddels fors toegenomen. Vooraan bedraagt het meer dan 90%. Maar achteraan is er nog werk aan de winkel. Daar laten nog te veel personen de gordel voor wat hij is, hoewel net daar minder andere systemen gemonteerd worden om de schok van een impact te dempen.

Ook gordel bij achteruitrijden

Wie met bepaalde types moderne auto rijdt, leert wellicht vanzelf om de gordel om te gespen bij het achteruit rijden. Er zijn immers al een aantal voertuigen die weigeren om een versnelling (eender welke) te selecteren wanneer niet aan een aantal voorwaarden voldaan is. Zo weigeren sommige moderne voertuigen te vertrekken met het portier open. En zijn er die evenmin ergens heengaan wanneer de gordel niet vastgeklikt is.

Verplicht vanaf 2021

Federaal minister van Mobiliteit Francois Bellot zal de wegcode in 2021 aanscherpen. Gordeldracht wordt dan ook verplicht bij het achteruit rijden. Dat is momenteel nog niet het geval. Die uitzondering werd in het verleden toegestaan, wellicht omdat het destijds een algemeen geaccepteerde praktijk was om je te draaien en door de achterruit te kijken. Dat doet inmiddels bijna niemand meer. Meer spiegels en camerasystemen maken dat overbodig.

Geef commentaar
comments by Disqus