Kia peilt je humeur

Bekijk 2 foto's
Door: BV 28-12-2018

Er zijn al een hoop automodellen die ‘voelen’ wanneer de bestuurder moe begint te worden. ‘Voelen’ wordt er gezegd, al is dat natuurlijk niet echt wat er gebeurt. De auto reageert hooguit op wijzigingen in de manier waarop de bestuurder stuur en pedalen bedient. Minder stuurcorrecties, die meteen heviger zijn, bijvoorbeeld. En iedereen die met dergelijk snufje rondrijdt, weet wellicht dat de auto net zo vaak onterecht als terecht een pauze voorstelt.

Je auto weet hoe je je voelt

Dat systeem zal nog verder verfijnt worden, maar de verschillende merken kijken tegelijk al verder in de toekomst. Op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas introduceert Kia begin januari verschillende vormen van kunstmatige intelligentie. Het doel is niet louter te detecteren of de bestuurder moe is of niet, maar om verschillende emoties te herkennen.

De auto past zich aan

Het nieuwe Real-Time Adaptive Driving (R.E.A.D.)-systeem stemt het interieur en rijgedrag van de auto af op basis van de verzamelde gegevens. Volgens Kia wordt op die manier reizen aangenamer. Albert Biermann, hoofd ontwikkeling Kia: "De nieuwe technologie communiceert constant met de bestuurder en de auto om het interieur aan te passen aan zijn of haar humeur.”

Meer op CES in Las Vegas

Kia groepeert de verschillende technologieën in een interactieve ‘Space of Emotive Driving’-show. Die geeft een blik op de toekomst. Want, je raadt het al, ook Kia gaat ervan uit dat autonoom rijden daarin de norm wordt. In Las Vegas zal de Zuid-Koreaanse autobouwer meer tekst en uitleg geven.

Geef commentaar
comments by Disqus