Infiniti QX30 flopt hard

Vergroot foto
Door: BV 16-01-2019

Infiniti, het luxemerk van Nissan, krijgt in Europa maar geen voet aan de grond. En er zijn nog plaatsen ter wereld waar het niet zo vlot loopt als het bedrijf zelf had gewild. Premium modellen zijn aantrekkelijk omdat constructeurs meer centen kunnen vragen voor producten die in essentie quasi identiek zijn aan die van niet-premium autobouwers. Een volumemerk springt een gat in de lucht wanneer het een operationele marge van 5% kan realiseren, terwijl bij premium merken de maatstaf veeleer 10% is. Dat is het dubbele. Je begrijp waarom Toyota Lexus wou, Hyundai Genesis wil, Citroën DS bedacht…

Wat is… premium?

De consument is echter niet overal even geneigd om in het verhaal mee te stappen. Lexus heeft er al decennia op zitten en het merk speelt in Europa nog steeds geen rol van betekenis. Genesis en DS zijn ook nog niet van de grond. En Infiniti z’n korte vlucht lijkt almaar meer gebroken.

Na de hoogmoed komt de val

Eén model zou Infiniti voor eens en voor altijd op de kaart zetten. Verlossing zou komen van een compacte crossover. De combinatie van die twee termen lijkt in de autosector wel een toverspreuk. En dankzij de innige banden tussen moederhuis Nissan en Mercedes hoefde die niet eens zo veel te kosten. Mercedes zou op de productielijn van de GLA met dezelfde componenten een Infiniti maken. Andere buitenkant, grotendeels dezelfde binnenkant.

Die QX30 is nauwelijks enkele jaren oud. En toch laat Infiniti nu al weten dat er geen rechtstreekse opvolger meer komt. De reden ligt voor de hand: het publiek wil het niet. Europese cijfers hebben we niet, maar in de VS wist Mercedes het afgelopen jaar drie keer meer exemplaren van z’n GLA te verkopen dan Infiniti van de QX30. En de verhouding op onze Oude Continent is nog erger. Infiniti heeft hier een veel minder goede dekking van dealers.

Zuiver Infiniti

Komt er toch een vervanger, dan zal die met zekerheid op een onderstel van Infiniti zelf rijden. Of die ook als een rechtstreekse opvolger herkenbaar zal zijn, is twijfelachtig. Infiniti probeerde de compacte crossover. Hij flopte.

Geef commentaar
comments by Disqus