Tesla schrapt 3.000 banen, goedkope Model 3 op komst

Vergroot foto
Door: BV 22-01-2019

Inmiddels wordt alweer jaren gesproken van een ‘betaalbare’ Tesla Model 3. Eentje die je voor € 35.000 op de oprit kan parkeren. Hij is er nog altijd niet. Omdat de fabrikant van elektrische auto’s flink wat vertraging opliep bij de lancering van de 3. Maar ook omdat het die eenvoudigweg niet op een rendabele manier kan maken. Dat geeft het bedrijf zelf toe. Voor een betaalbare auto moet Tesla nog meer kunnen profiteren van schaalvoordelen.

Tweede saneringsronde op half jaar tijd

Het bedrijf dankt personeel af. Zo’n 3.000 werknemers, of 7% van het totale personeelsbestand van het merk, moeten vertrekken. Niet voor het eerst trouwens. In juni van vorig bedankte het bedrijf al eens 9% van het personeelsbestand voor bewezen diensten. Toen kampte het bedrijf nog met recordverliezen. Inmiddels gaat het beter omdat de productie van de Tesla Model 3 dan toch op gang kwam. Het bedrijf nam in de tussentijd overigens weer meer volk aan. Dat moest om eindelijk eens een behoorlijk productievolume van de Model 3 te halen. Dat zorgde voor nervositeit bij de aandeelhouders.

Goedkope Tesla Model 3 is er in mei

De koers reageerde ook ditmaal niet zo positief op het nieuws. Het aandeel dook 8,4% omlaag. Tesla liet in een email weten dat het personeelsbestand van de onderneming in korte tijd 30% groeide (de basis daarvoor ligt al voor de saneringsronde van juni 2018) en dat zulks eenvoudigweg niet houdbaar is. Het bedrijf uit Palo Alto, nabij San Francisco, wil in mei een goedkopere variant van de Model 3 lanceren. Die moet nog steeds een autonomie van meer dan 350km kunnen voorleggen.

Geef commentaar
comments by Disqus