Elektrische en hybride auto steeds vaker gestolen

Vergroot foto
Door: BV 25-01-2019

In 2018 werden dubbel zo veel hybrides en elektrische auto’s gestolen als in 2017. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Dat klinkt Nederlands, omdat het dat is. Belgische cijfers kregen we nog niet binnen, maar er is geen reden om aan te nemen dat daaruit andere conclusies zouden vloeien. Het gaat immers vaak over grensoverschrijdende criminaliteit.

De Nederlanders mogen wel positief zijn. Het totale aantal gestolen voertuigen daalde er wel met 12 procent. Maar dan nog werden er 7.261 auto’s ontvreemd. Dat zijn er 20 per dag.

Toyota RAV4 en Toyota C-HR erg diefstalgevoelig

Opvallend: almaar vaker zijn het jonge auto’s die worden gestolen. En daar zijn ook steeds vaker hybrides en elektrische auto’s bij. Het aantal verdubbelde op één jaar tijd van 184 naar 360 stuks. Vooral de Toyota RAV4 en Toyota C-HR worden vaak gestolen. Volgens het LIV heb je één kans op honderd dat je C-HR het eerst jaar gestolen wordt. Een gigantisch percentage.

Nederlands zien hun gestolen auto relatief vaak terug. In 2018 belandde 40,9% van de gestolen auto’s weer bij de rechtmatige eigenaar. De eerste week na diefstal is de kans het grootst dat de auto gevonden wordt.

Geef commentaar
comments by Disqus