Fiat Centoventi EV Concept hint naar volgende Panda

Bekijk 18 foto's
Door: BV 05-03-2019

Terwijl heel wat constructeurs bijna over elkaar heen vallen in de wedloop om zo snel mogelijk een elektrische auto op de markt te brengen, blijft het bij Fiat akelig stil. Of liever, bleef. Want op het Autosalon van Genève staat deze Centoventi. Een concept car waarvan de naam je leert dat Fiat zich ermee trakteert op z’n honderdtwintigste verjaardag. En ja, hij is elektrisch aangedreven.

Kies je rijbereik

De elektrische aandrijving wordt gevoed door een accu die moduleerbaar en inwisselbaar is. Afhankelijk van wat de klant wil kan die kiezen uit één tot vier accucellen. Het rijbereik zou er minstens 100 en maximaal 500km door bedragen.

Fiat denkt dat de tijd van de verschillende afwerkingsversies stilaan voorbij is. Deze Centoventi, die je trouwens mag aanzien als een proefballonnetje voor de volgende generatie Fiat Panda, wordt in maar één variant geleverd. Maar je kan die dan wel meteen personaliseren. Fiat voorziet keuze uit vier verschillende daken, 4 cumpers, 4 velgen en 4 stijlpakketten. En het afneembare dakpaneel kan desnoods ook vervangen worden door een paneel waarin een schuifdak zit verwerkt. Of door. Een soft-top. Of een dakdrager.

Fiat stelt zich een wereld voor waarin het eenvoudiger wordt dan ooit tevoren om nieuwe extraatjes of functies toe te voegen. Fiat zou ze alleen ontwerpen en de extra componenten worden komen dan bij de verdeler doodleuk uit de 3D-printer.

Het stijlvolle en minimalistische interieur gebruikt je smartphone als digitaal display. Want die heb je immers toch op zak. Als optie zou een groter infotainmentscherm ook kunnen. Tot wel 20” groot.

Nieuwe architectuur

Het belangrijkste van de Centoventi Concept kan je overigens niet zien. Dat is een nieuwe architectuur voor compacte auto’s. Daarop zal niet alleen de nieuwe Panda, maar ook de volgende 500 (voorzien voor het Autosalon van Genève over precies een jaar) en Punto gebaseerd zijn. Hoognodig, want Fiats actuele bodemstructuur gaat al lang mee. Van al die modellen verwachten we zowel conventioneel als elektrisch aangedreven versies.

Geef commentaar
comments by Disqus