Bugatti La Voiture Noire: 1.500pk en 11 miljoen euro

Bekijk 11 foto's
Door: BV 05-03-2019

Bij Bugatti zijn ze op het Autosalon van Genève in een opperbeste bui. De reden is deze Bugatti La Voiture Noire. Een unieke supersportwagen die geïnspireerd is door de Bugatti 57 SC Atlantic van Ettore Bugatti’s zoon Jean. Het prijskaartje bedraagt een indrukwekkende 11 miljoen euro. Het is onduidelijk of deze Franse bolide daarmee nu de duurste nieuwe auto ter wereld is. Van de Rolls-Royce Phantom Sweptail (zie hier) van twee jaar geleden wordt immers beweerd dat hij € 11,5 miljoen kostte. Maar het Britse bedrijf was natuurlijk veel te discreet om daar ooit commentaar op te geven. Bugatti windt er daarentegen geen doekjes om. Niet dat het verschil uitmaakt - La Voiture Noire is verkocht en er kan er geen tweede komen.

Mysteries

De zwarte Atlantic van Jean Bugatti is inmiddels één van de grootste mysteries uit de autowereld. Bugatti bouwde maar vier exemplaren, allemaal uniek van de Type 57 SC. Van drie exemplaren weet men precies waar ze zijn gebleven en wie ze bezit. Maar het zwarte exemplaar… dat verdween gewoon. Geen hond die weet wat ermee gebeurde. En dat terwijl een Atlantic wellicht de duurste auto ter wereld is. Ja, duurder dan een Ferrari 250 GTO. Zo wordt verondersteld. Ook daarover geen zekerheid, want het is al tijden geleden dat er nog eentje werd verhandeld. Wie er één heeft, houdt ze bij.

Deze nieuwe zwarte auto is geheel met de hand opgebouwd uit diepzwart carbon. De verwijzingen naar de Atlantic van weleer zijn onder meer de vorm van de zijruiten, de opgedeelde achterruit en de sierlijst die over het dak van de auto loopt. Hier is die nutteloos, maar destijds was dat pure noodzaak. Het magnesium waaruit het lichtgewicht koetswerk werd vervaardigd kon immers niet gelast worden. Er moest met revetten gewerkt worden.

Om te gebruiken?

Onderhuids is La Voiture Noir ‘gewoon’ een Chiron Sport. Z’n 8-liter W12 benzinemotor met 4 turbo’s wekt 1.500pk en 1.600Nm op. Maar we betwijfelen of de eigenaar, die niet bij naam wordt genoemd, dat vermogen ooit zal aanspreken.

Geef commentaar
comments by Disqus