Volkswagen zet 7000 man aan de deur

Vergroot foto
Door: BV 15-03-2019

De Volkswagen Group gaat er vol voor. We hebben het over elektrische auto’s. Afgelopen week specificeerde de Duitse gigant nog z’n plannen op elektrisch vlak. Die zijn erg indrukwekkend. Tegen 2028 zal het merk niet minder dan 70 nieuwe elektrische voertuigen lanceren. Zeventig! En het zal tegen dat jaar 22 miljoen elektrische auto’s bouwen. Tenminste, als er überhaupt voor al die elektrische auto’s klanten blijken te zijn. Volkswagen rekent ongetwijfeld op een goed geoliede lobbymachine die ervoor zorgt dat je als consument de keuze niet meer krijgt.

Geen naakte ontslagen

Waar het bedrijf de trom wat minder hard over sloeg, is over het feit dat al die auto’s gemaakt moeten worden met minder mensen. Er moet 7.000 man de deur uit alleen al in de autoproductie van VW. Liefst tegen 2023. Het automerk heeft becijferd dat dat kan zonder verplichte ontslagen. Er zijn immers 11.000 werknemers die over ongeveer dezelfde periode in aanmerking komen voor gehele of gedeeltelijke pensionering. Het merk creëert dezelfde periode ook wel 2.000 banen in de afdeling voor technische ontwikkeling maar het verzaakte te melden of het om bruto, dan wel nettocijfers ging.

Meer geld verdienen natuurlijk

De plannen om het personeelsbestand te verkleinen moeten VW in staat stellen om jaarlijks bijna € 6 miljard te besparen en de operationele marge te verhogen tot 6%. Dat kan niet gerealiseerd worden door louter het aantal werknemers te verminderen. Volkswagen zal ook het aantal verschillende varianten van elk model beperken, de materiaalkosten verminderen, een aantal processen digitaliseren en het verwacht van z’n fabrieken een jaarlijkse productiviteitsstijging van 5%.

Geef commentaar
comments by Disqus