BMW 2-Serie Gran Coupé is er eind dit jaar

Vergroot foto
Door: BV 22-03-2019

Eersteklas gatenvullers - dat zijn de Duitsers. Als ze nog maar ergens een niche denken te ontwaren, dan duiken ze erin. Ze worden geholpen door moderne technologie. Die zorgt ervoor dat een platform ontwikkelen meer kost dan ooit tevoren, maar daar een andere koets op zetten was nog nooit zo goedkoop. Je ziet dat aan de wildgroei modellen en varianten.

Niches vullen

Terwijl ze in onze contreien niet zo populair zijn, lust de wereldmarkt al te graag een compacte sedan. Zo zeer zelfs dat Mercedes eigenlijk twee smaken aanbiedt. Je kan niet stellen dat er echt veel verschillen zijn tussen de A-Klasse Sedan en de CLA. Behalve dan misschien in het hoofd van de klant. Ze zijn vooral een triomf voor de marketingjongens die dergelijke niches verzinnen.

BMW is een beetje laat om z’n hengel in die autovijver te hangen, maar het komt er nu toch van. In China rijdt weliswaar al een 1-Reeks met vier deuren rond, maar die wordt niet geëxporteerd. De rest van de wereld mag zich nu opmaken voor de introductie van de BMW 2-Serie met dat aantal portieren. Die zal Gran Coupé heten, omdat hij dan wat duurder aan de man gebracht kan worden. De wereldpremière is pas voor het Autosalon van Los Angeles in november, maar een eerste schets begint nu al het pad voor z’n introductie te effenen.

De badge is belangrijker dan de mechaniek

Almaar minder klanten van het merk zijn geboren BMW-adepten. De Gran Coupé wordt door de Duitsers niet op het onderstel van de 2-Serie Coupé en Cabriolet gepast, maar op de bodemgroep van de 2-Serie Active Tourer en Gran Tourer. En dat betekent dat niet de achter- maar de voorwielen aangedreven worden. Er komen vanzelfsprekend snelle versies en door slim met de remmen te werken zullen ze wellicht ook als op rails door de bocht gaan, maar blijft het geen auto voor mensen die de BMW-badge belangrijker vinden dan de BMW-techniek?

De Gran Coupé komt, dat is nu door het merk bevestigd. Maar voor het overige hult het merk zich nog in nevelen. Het is immers nog even wachten op de onthulling…

Geef commentaar
comments by Disqus