Brexit stopt nu ook Jaguar Land Rover productie

Vergroot foto
Door: BV 09-04-2019

Hoezo?! We weten toch pas vrijdag of die Brexit niet nòg een keer wordt uitgesteld? Wel ja, maar grote productiefaciliteiten kunnen niet echt à la minute reageren op politieke grillen. En omdat niemand weet of de aanlevering van noodzakelijke onderdelen (voornamelijk vanaf het Europese vasteland) na de Brexit niet verstoord zullen zijn, hebben tal van grote producenten voorzorgen genomen. Heel wat autofabrikanten in de UK besloten eerder al hun productie tijdelijk te staken, mocht het land zonder akkoord uit de EU geduwd worden. Kwestie van wat tijd te hebben om eventuele problemen in kaart te brengen.

De koers ligt vast

En nu alle voorbereidingen zijn getroffen, zijn aanpassingen aan het plan niet meer mogelijk. Eerder al gingen de fabrieken van BMW (Mini) en PSA (Opel) in het land op non-actief voor een maand. Nu komt Jaguar Land Rover erbij. Dat zal een week lang geen auto’s of onderdelen bouwen in Castle Bromwich, Wolverhampton en Halewood.

Dure zaak, die Brexit

Niet alleen de directie, maar ook de vakbonden staan er achter de tijdelijke sluiting. Er vallen vanzelfsprekend ook harde woorden voor de politiek, dat van elk mogelijk Brexit-scenario een zootje maakt en zo almaar grotere economische gevolgen in de hand werkt. Jaguar Land Rover becijferde al zelfs een ordentelijke Brexit, het bedrijf jaarlijks ruim een miljard winst zou kosten. Winst die het momenteel niet eens heeft.

Geef commentaar
comments by Disqus