Waterstoftankstation ontploft in Noorwegen

Bekijk 2 foto's
Door: BV 16-06-2019

Eerder deze week ontplofte een waterstoftankstation in Noorwegen. Als een gevolg daarvan staakt Toyota er de verkoop van z’n waterstofauto Mirai.

Krachtige schokgolf

Het tankstation in Sandvika ontplofte op een ogenblik dat niemand aanwezig was. Twee mensen uit de wijde omgeving moesten toch gehospitaliseerd worden. De schokgolf was zo krachtig dat de airbag van hun auto afging. Rond het station werd een veiligheidsperimeter van 500m ingesteld.

De uitbater van het Uno-X-station heeft nog geen idee wat de oorzaak van de ontploffing was. Maar voor de zekerheid sluit het tijdelijk ook z’n andere waterstofstations in het land. Een beslissing met verstrekkende gevolgen. Er zijn immers slechts een handvol plaatsen waar de brandstof kan getankt worden. Auto’s die erop rijden zijn ook zeldzaam - Hyundai, Honda en Toyota bieden ze in beperkte oplages aan.

Verkoop waterstofauto gestaakt

Toyota besliste meteen om de verkoop van z’n waterstofauto in het land stop te zetten. Ook de Japanners willen weten wat er aan de hand is. Bovendien, zo zeggen ze, is het niet praktisch om een auto ver verkopen die nergens getankt kan worden.

Ook in ons land is de Toyota Mirai te krijgen. Die produceert stroom voor z’n elektrische aandrijflijn in een door waterstof gevoede brandstofcel. Ons land telt voorlopig slechts twee openbare waterstofstations. Het eerste is gevestigd in Zaventem, het tweede in Halle.

Door waterstof aangedreven auto’s worden aanzien als een praktischer en mogelijk ecologischer alternatief voor batterij-aangedreven elektrische auto’s. Net als accu’s vergt de technologie nog flink wat ontwikkeling alvorens ze geschikt is voor productie op grote schaal.

Geef commentaar
comments by Disqus