Knie-airbags helpen niet, zegt studie

Vergroot foto
Door: BV 08-08-2019

Eerst het goede nieuws. Een knie-airbag is niet gevaarlijk. Gelukkig want er zijn nogal wat modellen waarin die plofkussens standaard gemonteerd werden. Voorlopig zijn er ook nog geen meldingen dat knie-airbags slecht zouden werken. Een monster-terugroepactie zoals voor de Takata-airbags (die overigens al jaren loopt en nog steeds doorgaat), is voorlopig niet aan de orde.

Nauwelijks meer kans op letsel zonder knie-airbag

Maar, zo beweert het Amerikaanse Insurance Institute for Highway Safety, ze helpen evenmin. De non-profit organisatie die verzekeringsmaatschappijen overkoepelt speurt er naarstig naar elementen die ene of gene invloed hebben op de verkeersveiligheid. Die stelt hun leden - verzekeringsmaatschappijen - immers in staat om beter risico’s in te schatten. De knie-airbag zal wellicht geen invloed hebben op de premies. Zowel uit interne tests (vergelijkbaar met die van de EuroNCAP) als uit echte ongevallen bleek dat de knie-airbag de kans op letsel nauwelijks beïnvloedde.

Gewoon overbodig

Bij echte ongevallen bleek de kans op letsel bij auto’s zonder knie-airbag op 7,9% te liggen. Auto’s met een plofkussen voor de knieën lieten een risico van 7,5% optekenen. Het IIHS suggereert dat knie-airbags mogelijk nuttig zijn in “zeer specifieke testomstandigheden”. Het verwijst daarbij vooral naar de gestandaardiseerde crashtests zoals de EuroNCAP. Het IIHS kwalificeert ze in een persmededeling alvast als “gewoon overbodig”.

Geef commentaar
comments by Disqus