BMW: 6000 man op straat door EV-trend

Vergroot foto
Door: BV 24-09-2019

BMW wil de komende tijd voor niet minder dan 12 miljard euro besparingen realiseren. Het bedrijf vindt het nodig om drastisch in de kosten te snoeien om de aanstormende omschakeling naar EV-modellen te compenseren. De Duitsers willen op korte termijn niet minder dan 25 geëlektrificeerde voertuigen introduceren. 13 daarvan zullen plug-in hybrides zijn.

Minder personeel

De financiële zuurstof voor de omschakeling, wordt in de eerste plaats gezocht in een inkrimping van het personeelsbestand. Bij BMW in München wordt een daarom een verlies van 6.000 jobs aangekondigd. Daarbij hoort in elk geval ook een herschikking van de managementstructuur van de onderneming, al gaat dat hooguit over een handvol posities. Op welke afdelingen binnen het bedrijf het gros van de arbeidsplaatsen sneuvelen, is niet bekend gemaakt.

Extra investeringen compenseren

Het premium automerk heeft een sterke cashpositie, maar dat is vanzelfsprekend onvoldoende om z’n aandeelhouders tevreden te houden. Die willen vanzelfsprekend dat het bedrijf zichzelf heruitvindt mét behoudt van de huidige winstmarges. Ook bij andere automerken, wordt die oefening gemaakt en krijgt het management een soortgelijk eisenpakket voorgelegd. De extra investeringen in elektrische voertuigen en autonome technologie worden gecompenseerd met besparingen. Daaruit blijkt dat de omschakeling naar elektrische auto’s in eerste instanties leidt tot banenverlies. Niet onlogisch - ze bestaan uit minder componenten en bijgevolg heb je minder volk nodig om ze in elkaar te vijzen.

Geef commentaar
comments by Disqus