Mercedes stopt ontwikkeling verbrandingsmotor

Vergroot foto
Door: BV 01-10-2019

Mercedes-Benz introduceert momenteel een compleet nieuwe generatie verbrandingsmotoren in z’n modellen. De laatste, want het merk stopt met de ontwikkeling ervan. Het zal zich louter nog op elektrische aandrijving richten.

Radicale omschakeling

Het was ontwikkelingschef Markus Schäfer die in een interview met het Duitse autoblad Auto Motor und Sport, de kat de bel aanbond. Hij zei er dat Daimler geen verdere plannen had voor de ontwikkeling van brandstofmotoren. Het bedrijf zal louter nog inzetten op de ontwikkeling van accutechnologie en elektromotoren. Europese en Chinese uitstootnormen en fiscaliteit zijn de voornaamste drijfveer voor de radicale omschakeling.

Mercedes is niet de enige autofabrikant die z’n eieren allemaal in het EV-kamp legt. Volkswagen gaf al aan dat het na 2025 geen nieuwe auto’s met verbrandingsmotor meer zal ontwikkelen. Dochter-onderneming Porsche wil tegen 2027, over amper 1 productgeneratie, 99,9% elektrisch zijn. Daimler elf turnde Smart inmiddels ook al om naar een EV-merk. Dat had overigens nefaste gevolgen. De Duitsers verpatsten inmiddels de helft van het merk aan een Chinese partner.

Natuurlijk wordt de marktsituatie permanent opgevolgd

Tegelijk kan je ervan uitgaan dat de soep niet zo heet gegeten wordt, als ze wordt opgediend. De nieuwe generatie brandstofmotoren bij Mercedes is klaar voor doorgedreven elektrificatie. Ze zijn te paren met hybride en plug-in-hybride technologie. En het doorontwikkelen van bestaande motorenlijnen blijft ook nog steeds mogelijk. Tegelijk kan je ervan op aan dat elk van bovenstaande constructeurs permanent de markt blijft evalueren. Bestaat de vraag niet, dan zal de koers aangepast worden. Dat was - vanzelfsprekend - in het verleden ook altijd al het geval.

Geef commentaar
comments by Disqus