Schokkende machtsgreep bij Renault

Vergroot foto
Door: BV 13-10-2019

Renault-topman Thierry Bolloré mag z’n biezen pakken. De man zat er pas sinds januari in de grootste zetel. Het ontslag komt als een verrassing.

Meteen de laan uit

Het bestuur van Renault besliste vrijdag om de CEO van Renault met onmiddellijke ingang de laan uit te sturen. Hij was de ‘Chief Executive Officer van Renault’. De man die het merk dagelijks leidt. Hij erfde die functie in januari van z’n voormalige baas Carlos Ghosn. Die kon z’n functie niet meer uitoefenen omdat hij in Japan achter de tralies zat omwille van financiële onregelmatigheden. Bolloré was een protégé van Ghosn.

Thierry 

Het is wellicht die band die de man nu z’n job kost. Er wordt momenteel met geen woord gerept over mogelijke onregelmatigheden. Bolloré lijkt geofferd te zijn om de relatie met alliantiepartner Nissan te verbeteren. De verhouding tussen de Fransen en de Japanners is al een tijd danig verzuurd. Een situatie die z’n oorsprong vond in de drang van Carlos Ghosn om de merken van de groep niet langer in een alliantie te laten functioneren, maar te de bedrijven te laten samensmelten. Dat zou vooral in het voordeel van Renault gespeeld hebben. Nissan nam drastische maatregelen om de fusie te vermijden. Bolloré veroordeelde de behandeling van Ghosn. “Een samenzwering van Nissan”, zei hij.

Tijdelijke vervangster

Clotilde Delbos wordt z’n opvolger als CEO. Zij werkt sinds 2012 bij Renault. Tot 2012 was ze ‘Group Controller’ en in 2016 werd ze ‘Chief Financial Officer’. De aanstelling is in eerste instantie tijdelijk. Renault gaat nu op zoek naar een permanente nieuwe topman. Jean-Dominique Senard, de voormalige topman van Michelin, wordt voorzitter van de raad van bestuur.

Thierry Bolloré was in de Franse krant Les Echos erg hard voor z’n voormalige werkgever. Hij noemde het “een coup” en een “schokkende machtsgreep”.


Geef commentaar
comments by Disqus