Terwijl bevolking verkommert: koning Swaziland koopt 19 Rolls-Royce in één keer

Vergroot foto
Door: BV 18-11-2019

Swaziland, dat sinds vorig jaar Eswatini heet, is een kleine Afrikaanse monarchie. Het land ligt tussen Mozambique en Zuid-Afrika. Het is niet groter dan 200 bij 130km en niet meteen straatarm, maar verre van rijk. Het gemiddelde jaarinkomen bedraagt er zo’n 10.000 euro en het heeft zowat 1,1 miljoen inwoners. Dat er in het land 19 Rolls-Royces rondrijden, zou dan niet eens zo slecht zijn. Maar ze zijn allemaal van dezelfde persoon: koning Mswati III. En hij bestelde ze allemaal tegelijk. Rolls-Royce zag ‘m graag komen.

Geen sukkelaar

Zijne majesteit zal niet zelf met al die Rolls-Royces rijden. Ze zijn ook voor z’n 15 vrouwen en 23 kinderen. De meeste van de voertuigen in kwestie zijn flink gepersonaliseerd. Een goudkleurige Cullinan zou voor het persoonlijke gebruik van Mswati III zijn. En we vermoeden dat de zilveren Ghost met roze dak veeleer voor één van z’n vrouwen of - misschien nog waarschijnlijker - voor één van de prinsessen is. Rolls-Royce deed de levering in één keer. Vier volle vrachtwagens reden het arme land binnen.

Ook nog 120 BMW’s besteld

Terwijl de bevolking er doorgaans met moeite de eindjes aan elkaar knoopt, is de koning beslist geen arme drommel. Hij bestelde er ook meteen 120 (!) BMW’s bij, en had in z’n garage al minstens 20 Mercedes-Maybach’s staan. Voor z’n vijftigste verjaardag afgelopen jaar trakteerde hij zich niet alleen op een extra vrouw, maar ook op een privejet die zo’n 12 miljoen kostte.

Of de bestelling rechtstreeks bij Rolls-Royce en moederhuis BMW werd geplaatst of werd gewerkt met een tussenpersoon om de uiteindelijke bestemming van de auto’s voor de fabrikant geheim te houden, is niet duidelijk.

Geef commentaar
comments by Disqus