Chinese namaak-Range Rover is 90% goedkoper dan een echte

Bekijk 5 foto's
Door: BV 19-11-2019

Begin dit jaar won Land Rover in China een rechtzaak tegen Land Wind. Een hogere rechtbank in Peking oordeelde dat de X7 vijf unieke stijlelementen had die rechtstreeks van de Evoque werden gepikt. Een opsteker, want eerder had een lagere rechtbank al geoordeeld dat het Britse model en z’n Chinese kloon helemaal niet op elkaar leken.

Chinese namaak

De strijd tegen Chinese namaak is echter nog verre van gestreden. Het is niet alleen de Range Rover Evoque die er wordt nageaapt. In het verleden lijstten we hier al eens 10 auto’s op die China schaamteloos kopieerde. Nu kan ook de Range Rover Sport aan die lijst toegevoegd worden. Hanglong Auto, dat in de Hubei-provincie gevestigd is, komt immers met deze Hunkt Canticie op de markt. Het merk zal het ontkennen, maar lijkt die nu niet verdacht hard op een Range Rover?

Design: duidelijk Range Rover

Terwijl de buitenzijde duidelijk Britse invloeden vertoont, doet de boordplank ons alvast denken aan die van de vorige generatie Mercedes S-Klasse. Twee digitale displays onder één schaduwkap met in het midden een paar cruciale knoppen… De middentunnel is dan weer een behoorlijk getrouwe kopie van de Range Rover met z’n ronde selectiehendel voor de automaat.

Een koopje doen?

De basisprijs van een Range Rover bedraagt in een land als het onze al meer dan 100.000 euro. En de Range Rover Sport zweeft daar niet veel onder. De prijs is dan ook de grootste doorn in het oog van de Britten. Door de invoerrechten kost een Range Rover er omgerekend meer dan 150.000 euro. Deze kopie is er te koop voor niet eens 17.000 euro. Een tiende van de prijs!

De aandrijflijn is niet zo geavanceerd. Je kan alleen een 218pk sterke tweeliter turbomotor krijgen (steeds in combinatie met een automaat). Of dat Land Rover kan troosten, is lang niet zeker. De advocaten van de Chinese invoerder zijn alweer aan de slag…

Geef commentaar
comments by Disqus