Benzine morgen goedkoper dan tien jaar geleden

Vergroot foto
Door: BV 17-03-2020

Onenigheid binnen de federatie van olieproducerende landen en een afname van de vraag door de wereldwijde coronacrisis duwen de brandstofprijs omlaag. Morgen, woensdag, zal brandstof goedkoper zijn dan tien jaar geleden. Nochtans is het belastingpeil erop (zie hier hoe de brandstofprijs wordt samengesteld) sindsdien gevoelig gestegen.

Brandstofprijzen naar laagste niveau in 10 jaar

Op woensdag 18 maart zal een liter benzine E10 (95 RON) nog maximaal 1,182 euro kosten. Het is geleden van begin 2009 dat benzine tanken nog zo goedkoop was. Ook de andere brandstoffen worden dan trouwens weer goedkoper (het volledige overzicht van de maximumprijzen voor brandstof vind je hier). Diesel wordt evenwel niet zo goedkoop als in 2009 - toen was de gemiddelde prijs nog 1,02 euro. Destijds werd er nog gevoelig minder accijns op geheven.

Minder dan een halve euro per liter

De daling van de brandstofprijs is overigens geen louter Europees fenomeen. De prijzen zakken wereldwijd. In de VS, waar de overheid brandstof minder zwaar belast dan bij ons, kost 'regular' benzine nergens nog meer dan een dollar (90 eurocent) per liter. In de goedkoopste staten betaal je minder dan 2 dollar voor een gallon (3,78l) regular. Omgerekend niet eens een halve euro per liter.

Geef commentaar
comments by Disqus