Corona: Antwerpen schaft LEZ tijdelijk af

Vergroot foto
Door: BV 24-03-2020

Antwerpen schrijft tijdens de coronacrisis geen boetes uit voor wie de LEZ binnenrijdt. De maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 14 maart en zal wellicht aanhouden tot het einde van de door de overheid opgelegde beperkingen.

LEZ blijkt dan toch asociaal

De stad Antwerpen wil met de maatregel tegemoet komen aan mensen die een cruciale verplaatsing moeten doen, maar geen voldoende nieuwe auto bezitten. Dat zijn nogal wat Belgen. Uit cijfers die deze redactie naar voren bracht, bleek dat minder dan een half jaar geleden nog meer dan een miljoen auto’s ingeschreven waren die uit de Belgische lage-emissiezones werden geweerd. Vooral het bannen van relatief recente diesels met een Euro 4-uitstootnorm (terwijl de wetenschappelijke basis daarvoor bedenkelijk is), noopte heel wat mensen tot het bedenken van alternatieven. In januari registreerde Antwerpen meteen zeven keer meer (!!) inbreuken.

Minder openbaar vervoer

De stad Antwerpen lijkt met de maatregel te erkennen dat de sociale gevolgen van een lage-emissiezones ernstig kunnen zijn. Het reageert er ook mee op de inperking van het aanbod van het openbaar vervoer.

De camera’s blijven voor alle duidelijkheid wel werken, maar er wordt niet geverbaliseerd. Om de uitzondering was door enkele organisaties gevraagd. Onder meer de VZW Red De Oldtimer en Jong N-VA hadden ervoor gepleit.

Ook gratis parkeren

Vanaf 25 maart wordt parkeren op openbaar domein ook gratis. Dat doet de overheid “om de verplaatsingen van alle medisch personeel, andere hulpverleners en mantelzorgers te faciliteren”.

En Gent?

Tot nader order blijft de lage-emissiezone in Gent wel van kracht.

Geef commentaar
comments by Disqus