Bij file reddingsstrook vormen in België nog deze zomer verplicht

Vergroot foto
Door: BV 30-05-2020

De Kamercommissie mobiliteit wil dat de Belg vanaf deze zomer bij file ook een vrije baan vormt voor hulpdiensten. Het voorstel is goedgekeurd.

Wat is een reddingsstrook en hoe maak je ze?

In landen als Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg is de reddingsstrook al goed ingeburgerd. Bij file wordt tussen de laatste en voorlaatste rijstrook een extra vak gecreëerd dat hulpdiensten vrije baan geeft. Voertuigen op de meest linkse rijstrook schuiven daarvoor op in de richting van de middenberm. Auto’s op andere rijstroken maken plaats door zo veel mogelijk rechts te graan rijden. De pechstrook mag daarvoor echter niet gebruikt worden.

Hulpdiensten sneller ter plaatse

Uit ervaring in het buitenland is gebleken dat het consequent toepassen van zo’n reddingsstrook ervoor zorgt dat hulpdiensten bij onheil sneller aan de kop van de file zijn. Ze moeten zich immers niet meer voorbij elke auto wurmen of wachten tot het verkeer voor hen opzij gaat - de ruimte wordt meteen al voorzien.

De overheid wil het invoeren van het systeem combineren met een informatiecampagne. Ook in het buitenland bleek die noodzakelijk. In Duitsland zijn er bijvoorbeeld hoge boetes voor automobilisten die zich niet houden aan het protocol. Wanneer het wetsvoorstel precies van kracht wordt, is nog niet geweten.

Beeld: Commons Wikipedia / Baden-Wurttemberg Presse

Geef commentaar
comments by Disqus